Home » The Swimming Pool

The Swimming Pool

piscine-1969-19-gTittel: THE SWIMMING POOL
Originaltittel: La piscine
Manus: Jacques Deray og Jean-Claude Carrière
Foto: Jean-Jacques Tarbès
Musikk: Michel Legrand
Medvirkende: Alain Delon, Romy Schneider, Maurice Ronet, Jane Birkin
Produksjonsår: 1969
Nasjonalitet: Frankrike
Språk: Fransk
Spilletid: 122 min.
Visningsformat: DCP

BIRKIN VED BASSENGKANTEN

Kjæresteparet Jean-Paul og Marianne nyter en solfylt sommerferie alene i en luksusvilla langs den franske rivieraen. Idyllen er tilsynelatende fullkommen da Marianne får en telefon fra parets felles venn, Harry, som også er hennes tidligere elsker. Hun inviterer Harry og hans 18 år gamle datter, Penelope, hvis eksistens hittil har vært ukjent for paret, til å besøke dem i villaen. Penelope viser seg å være en særdeles attraktiv ung dame, og spenningen mellom henne og Jean-Paul blir snart umulig å ikke legge merke til. Samtidig forsøker Harry å vinne Marianne tilbake fra Jean-Paul. Idyllen er brutt, og spenningen mellom de fire blir stadig sterkere når dette dramaet sakte men sikkert utspiller seg ved bassengkanten.
The Swimming Pool er elegant filmet, og man får nærmest en følelse av å være en kikker som står utenfor og spionerer på disse menneskene. Vekket ved hjelp av ransakende nærbilder bidrar denne subtile følelsen av overvåking til å bygge opp den underliggende spenningen som møtene mellom hovedpersonene utstråler.

Deray leker med farger, og skaper skarpe kontraster til det blasse bakteppet villaen utgjør. Hovedpersonenes bruk av grønne plagg er gjennomgående i filmen, og er et tydelig symbol på sjalusien som ulmer stille under overflaten.

Regissør Jaques Deray, født i Lyon i 1929, drømte egentlig om å bli skuespiller, og dro til Paris for å studere drama. Deray spilte noen mindre roller i teaterstykker og filmer, men endte til slutt opp med å jobbe som assistent for en rekke kjente regissører, deriblant surrealisten Luis Buñuel og film noir-regissøren Jules Dassin. I 1960 debuterte han selv som regissør med dramafilmen The Gigolo. Deray regisserte jevnlig gjennom sekstitallet, men det var ikke før i 1969, med The Swimming Pool at han fikk sitt virkelige gjennombrudd som regissør. Til tross for gode anmeldelser og økonomisk suksess på kino ble The Swimming Pool (1969) i liten grad distribuert utenfor Frankrike. Hans neste film, gangsterdramaet Borsalino (1970), denne også med Derays favorittskuespiller, Alain Delon i en av hovedrollene, ble hans største internasjonale suksess.

Deray var kjent for sin fascinasjon for amerikansk film noir, og i løpet av sin førti år lange karriere fokuserte han hovedsakelig på kriminalhistorier. Han ble tidlig i karrieren pekt ut som en mulig etterføler av Jean-Pierre Melville (Le Samouraï (1967)), som av mange ble regnet som den franske «film policier»-sjangerens største mester. Selv om Derays karriere sammenfalt med den franske nybølgen, så han på seg selv som en regissør som først og fremst ville underholde, og ikke nødvendigvis komme med politiske eller kunstneriske uttalelser. Om sin foretrukne sjanger sa han: «I have always defended the thriller, because it is a spectacle of the highest

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.