Home » Epidemic

Epidemic

EpidemicTittel: Epidemic
Manus: Lars von Trier
Foto: Henning Bentsen
Musikk: Peter Bach
Medvirkende: Lars von Trier, Niels Vørsel, Udo Kier, m.fl.
Produksjonsår: 1987
Nasjonalitet: Danmark
Språk: Dansk tale, norske undertekster
Spilletid: 106 min.
Visningsformat: 35mm

«THE END IS NEAR, THE PLAGUE IS HERE»

Tretti år etter at han debuterte med Forbrytelsens element, regnes danske Lars von Trier som en av planetens største filmskapere. Fra tragiske Dancer in the Dark til dogmeklassikeren Idiotene, fra kult-serien Riget til apokalyptiske Melancholia, fra komedien Direktøren for det hele til dystre Antichrist; med Lars von Trier vet man aldri helt hva man får, annet enn at det mest sannsynlig blir noe veldig fascinerende og ofte også svært kontroversielt.

I anledning von Triers nye kinofilm Nymphomaniac går vi tilbake til regissørens tidlige karriere og viser filmen Epidemic fra 1987. Det er et fascinerende verk som forespeiler mange av von Triers senere kjenne-tegn som filmskaper. Epidemic innehar noe av den litt udefinerbare skrekkfilmaktige stemningen som senere ble dyrket til fulle i Riget. Lavbudsjettsestetikken minner om dogmefilmstilen som von Trier og Thomas Vinterberg (Festen, 1998) frontet gjennom manifestet «Dogme 95». Dette er dessuten den første filmen hvor von Trier samarbeider med Udo Kier, en skuespiller som har vært med i største-delen av von Triers senere produksjoner.

I Epidemic leker von Trier – slik så mange andre store filmskapere har gjort – med selve filmens fortellernivå. Handlingen tar utgangspunkt i to filmskapere, spilt av von Trier og hans manusforfatter Niels Vørsel, som mister hele manuskriptet til filmen «Kommisæren og ludderet» noen få dager før deadline. De begynner da å skrive et helt nytt manus, som handler om utbruddet av en epidemi. Etter hvert begynner filmen (om de to manusforfatterne) og filmen inne i filmen (om epidemiutbruddet) å flettes sammen. Som tilskuer blir man usikker på hva som faktisk skjer inne i filmen og hva som bare er innbilning eller et nytt lag av fiksjon. I ekte lavbudsjettskrekkfilmstil blir vi dratt inn i noe vi ikke helt skjønner, men som oppleves skremmende på en litt uforklarlig måte. Dette gjelder spesielt den fantastiske, åtte minutter lange avslutningsscenen, som ikke skal røpes nærmere her.

Epidemic er utvilsomt en sær og snodig film, og kritikerne var i sin tid svært delte i meningene om den. Med von Trier i vinden som aldri før er det uansett interessant å ta en tur bakover i karrieren hans. Som en av hans tidligste filmer står Epidemic som et interessant forvarsel om mye av det vi senere har fått servert fra den kontroversielle danske filmskaperen.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.