Home » Chihiro Og Heksene

Chihiro Og Heksene

Chihiro-300x162Tittel: Chihiro Og Heksene
Originaltittel: Sen to Chihiro no Kamikakushi
Manus: Hayao Miyazaki
Foto: Atsushi Okui
Musikk: Joe Hisaishi
Produksjonsår: 2001
Nasjonalitet: Japan
Språk: Japansk tale, norske undertekster
Spilletid: 125 min.
Visningsformat: 35mm

Chihiro i eventyrland

10 år gamle Chihiro skal flytte til en ny by sammen med foreldrene sine. På vei til deres nye hjem tar faren hennes en snarvei som gjør at de ender opp i en gammel, nedlagt fornøyelsespark. Foreldrene vil utforske stedet, til Chihiros store misnøye, og vandrer lenger inn i parken. Duften av mat lokker dem til en tilsynelatende ubemannet restaurant, og foreldrene forsyner seg grådig av maten i tro om at de kan betale etterpå. Fornøyelsesparken er egentlig et badehus for guder, og som straff for å ha tatt seg til rette blir Chihiros foreldre forvandlet til griser. Chihiro flykter i redsel og ender opp i badehuset der hun møter bestyrerinnen, den onde heksen Yubaba. Der møter hun også den mystiske gutten Haku, som hjelper henne å finne seg til rette i de nye, ukjente omgivelsene. Hun får seg jobb i badehuset og blir kjent med både gode og onde vesener. Kan Chihiro finne veien ut av gudenes verden og få foreldrene sine tilbake?

Hayao Miyazaki regnes som Japans fremste animatør og har siden utgivelsen av Prinsesse Mononoke i 1997 også nådd ut til et bredt vestlig publikum. Chihiro og heksene regnes som et av hans største mesterverk. Filmen vant Gullbjørnen på den internasjonale filmfestivalen i Berlin i 2002, som den første animasjonsfilmen noensinne. Påfølgende år vant den Oscar for beste animasjonsfilm, i tillegg til en rekke andre priser.

Filmmusikken er velkomponert og står godt til filmens visuelle uttrykk. Den er framført av New Japan Philharmonic, og er komponert og dirigert av Joe Hisaishi som står bak musikken til flere av Miyazakis filmer.

Ifølge Miyazaki er Chihiro og heksene en eventyrfilm der temaet ikke er konfrontasjonen mellom det gode og det onde, men om å klare seg i en verden der godt og ondt eksisterer side om side. Her er det ikke ondskapen som blir bekjempet og forsvinner, men Chihiro som finner styrken til å takle den.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.