Home » De Dødes Tjern

De Dødes Tjern

vlcsnap207883Tittel: De Dødes Tjern
Manus: Kåre Bergstrøm
Foto: Ragnar Sørensen
Musikk: Gunnar Sønstevold
Medvirkende: Henki Kolstad, Henry Moan, Bjørg Engh, Per Lillo-Stenberg, Erling Lindahl, André Bjerke m.fl.
Produksjonsår: 1958
Nasjonalitet: Norge
Språk: Norsk tale
Spilletid: 74 min.
Visningsformat: 35mm

Kjenn dragsuget!

En sensommer reiser seks venner sammen på tur til en avsidesliggende hytte i Østerdalsskogene. Hytten eies av Bjørn Werner, bror til Lillan i gjengen, men han viser seg imidlertid å være sporløst forsvunnet fra hytten da de ankommer. Like etter finner de noen skremmende spor etter han ved et myteomspunnet tjern i nærheten. Dette skaper uhygge og motstridende forestillinger i gjengen om hva som kan ha skjedd ham.

Ytterligere hypoteser blir konstruert da lensmann Bråten forteller dem hele myten om tjernet og om tidligere eier av hytten. I forrige århundre skal daværende eier ha drept sin egen søster, og hennes elsker skal på mystisk vis ha druknet i tjernet rett etterpå. Det sies også at eieren fremdeles lusker i området og lokker med seg mennesker ned i tjernet. I løpet av dagene vennegjengen oppholder seg ved hytten for å løse gåten rundt Bjørns Werners forsvinning, opplever flere av dem uforklarlige hendelser og kjenner dragsuget til tjernet. Noen kvelder senere drukner en av dem i tjernet også på mystisk vis, men til tross for den tragiske hendelsen viser løsningen på mysteriene seg å være svært nær…

Filmen De dødes tjern er basert på krimromanen med samme navn av Bernhard Borge, som var et pseudonymnavn for forfatteren André Bjerke. Dette regnes å være en av Norges aller mest kjente krimromaner, og en av de store klassikerne innen norsk film. De dødes tjern i bokform er nummer to i rekken av i alt tre, der vi møter detektiv-psykologen Kai Bugge, som prøver å løse uforklarlige episoder ved hjelp av psykoanalytiske prosesser.

Denne filmen kan sies å være forgjengeren til flere norske filmer som har hatt suksess i senere tid som for eksempel Villmark (2003) og Fritt vilt (2006, 2008 og 2010), der skog og vill natur blir brukt som et bevisst virkemiddel for å skape frysninger ned-over ryggen på tilskueren. Spenningene ligger i de urovekkende møtene menn-esket har med de truende krefter som finnes i naturen. En av de mest minne-verdige scenene fra filmen er da en av de kvinnelige karakterene dras mot tjernet i en lang hvit chiffonkjole. Hun har tilsyne-latende ingen kontroll over seg selv, men drives av en underlig kraft.

I denne filmen møter vi også vår alles kjente og kjære Henki Kolstad i rollen som den nevrotiske forfatteren Bernhard Borge, men som for mange kanskje er mest kjent som skomaker Andersen i barnetv-programmet Jul i skomakergata. Skuespillerprestasjonene er i kjent norsk stil, der de fremdeles står på en «teaterscene» og agerer, selv om dette er en film som vises på lerret. Den teatralske dialogen er også til tider av så stor underholdningsverdi, at det er nok til å se filmen av den grunn alene.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.