Home » Dogtooth

Dogtooth

mwAWkbKTittel: Dogtooth
Originaltittel: Kynodontas
Foto: Thimios Bakatatakis
Medvirkende: Christos Stergioglou, Aggeliki Papoulia, Anna Kalaitzidou m.fl.
Produksjonsår: 2009
Nasjonalitet: Hellas
Språk: Gresk tale, norske undertekster
Spilletid: 98 min.
Visningsformat: 35mm

Gresk absurditet om bekmørk uskyldighet

— When is a child ready to leave the house? When the dogtooth falls out.

En klok mann sa en gang at alle kan skape sin egen verden. I Dogtooth møter vi en tyrannisk gresk familiefar som har tatt dette sitatet til sin ekstreme konsekvens. Som en forfatter skaper han en verden skilt fra verdenen vi andre kjenner. I den har han plassert de tre snart voksne barna sine. Fortellingen han regisserer skal vare hele livet deres.

Dogtooth skaper gjennom sin ytterliggående, ekstreme form et rom for å filosofere over evig aktuelle spørsmål. Hvor langt bør man gå i å skjerme barn mot det vonde i verden? I hvor stor grad kan og bør foreldre forme barna sine? I en scene kommenterer filmen sitt eget premiss. Familiefaren, det tyranniske overhodet diskuterer hundeoppdrett med den lokale kennelen. En hund, sier han, er lik modellkitt. Den kan bli aggresiv, lydig, rolig, sosial, redd, med andre ord hvordan man vil. Det handler alene om formingsprosessen, og en mester kan forme som han selv ønsker.

Volden og sexen filmen viser er brutal, men preget av et barns lekende uskyldighet. I det absurde universet faren har skapt for sine barn opphører de rammene vi kjenner som normale. Med bare sin fars avstraffende hånd som moralsk kompass går de tre voksne barna til utforsking av skillet mellom det beskyttede barnelivet og verdenen der ute.

Dogtooth var nominert til Oscar og vant blant annet priser i Cannes og Dublin.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.