Home » Ghost World

Ghost World

ghost-worldTittel: Ghost World
Manus: Daniel Clowes
Foto: Affonso Beato
Musikk: David Kitay
Medvirkende: Thora Birch, Scarlett Johansson, Steve Buscemi m.fl.
Produksjonsår: 2001
Nasjonalitet: USA
Språk: Engelsk
Spilletid: 111 min.
Visningsformat: 35mm

Tenåringsangst

Enid (Thora Birch) og Rebecca (Scarlett Johansson) er endelig ferdig med high school, og sitter fast i en verden fylt av dumme, overfladiske og falske
mennesker. Med ingen andre planer enn å flytte inn sammen, leter de to overironiske venninnene etter en retning i livene deres. Det er bare ett problem: Enid har strøket i et kunstfag, og må dermed gå på sommerskole. Rebecca finner seg i mellomtiden en jobb på kaffebaren «The Coffee Experience», med et håp om å oppnå drømmen om en egen leilighet. Som en ren spøk, svarer de to utspekulerte jentene på den utrolig patetiske kontaktannonsen til den svært uhippe Seymour (Steve Buscemi), som uventet endrer livene deres.

Historien handler om jentenes møte med den store usikkerheten livet har å by på etter high school, som skaper ubalanse i deres livslange vennskap. Båndene som hittil har gjort dem uadskillelige slår knuter, og det som så ut til å være en fremtid av uendelige muligheter likner mer og mer på en kjedelig hverdag med dårlig betalte service-jobber. Dette er en film om barndomsvennskap og overgangen til voksenlivet, om den første smertefulle, nostalgiske lengselen, om håp, tillit og tap. Hvor vi følger Enids målløse søken etter retning og identitet.

Ghost world er basert på kult-tegneserien til Daniel Clowes med samme navn, som også har skrevet manuset sammen med Terry Zwigoff. Filmen er ganske fri fra tegneserieversjonen, selv om stemningen og tematikken i stor grad er den samme. Terry Zwigoff likner mye på Seymour; nedslitt, tvilsom og ironisk resignert. Han hadde sitt store gjennombrudd med dokumentarfilmen Crumb (1994), som omhandler livet til tegneserieforfatteren Robert Crumb. Skuespilleren Thora Birch (American Beauty) vant flere priser for hennes rolle som hovedpersonen Enid. Bestevenninnen Rebecca spilles av Scarlett Johansson, kjent fra blant annet Hestehviskeren, Lost In Translation og The Avengers. Seymour er en typisk Buscemi-karakter, et aparte individ, som har underholdt også i Reservoir Dogs, Pulp Fiction, Fargo og Trees Lounge.

Filmen tar en intelligent, morsom og risikabel reise gjennom uttrykksløs tenåringsangst, og trår aldri feil. Den skaper konkrete, orginale, troverdige, elskverdige figurer, og bukter seg med dem gjennom deres utrøstelige dager, uten å miste sin sans for humor.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.