Home » God Morgon Alla Barn

God Morgon Alla Barn

godmorgonTittel: God Morgon Alla Barn
Manus: Stina Sturesson
Foto: Askild Vik Edvardsen
Musikk: Martin Willert
Medvirkende: Lotta Tejle, Reine Brynjolfsson, Cecilia Frode, Allan Svensson, Magnus Krepper m.fl.
Produksjonsår: 2005
Nasjonalitet: Sverige
Språk: Svensk tale, norske undertekster
Spilletid: 3 min.
Visningsformat: DVD

Svart senker natten seg

Det nærmer seg jul i den lille bygda Kroka. På Krokbäckan skole skal de i gang med å planlegge den tradisjonelle Luciafeiringen. Når årets Lucia skal kåres blir det imidlertid bestemt at avstemningen i år skal foregå litt annerledes enn tidligere. I stedet for å stemme frem vinneren, skal elevene i realityånd stemme ut en og en medelev helt til man sitter igjen med den rette kandidaten.

Bak denne avgjørelsen står Gun, en snurpete, middelaldrende lærerinne. Hun samler på porselensfigurer og skriver poesi om hva det egentlig vil si å være kvinne. Hun får støtte av skolens rektor, Bengt, en veik tøffel som kun ønsker å komme nærmere Gun. Utstemningsopplegget møter motstand i klassen, og den tøffe guttejenta og nybakte feministen Karin blir leder for Protestklubben. De forsøker å stikke kjepper i hjulene for den konservative Luciafeiringen. Innblandet i tumultene blir også Ann-Kristin – innehaver av bygdas bryllupssalong og mor til yndige Nettan, den åpenbare luciakandidaten. På toppen av det hele er den fryktinngytende skoleinspektøren Anton Karlqvist på vei.
Krokbäckan skole vil aldri bli den samme igjen.

Det er et dystert bilde av skolesystemet som tegnes opp i God morgon alla barn. Lærerne handler kun etter egen vinning og synes å være helt ute av stand til å forstå hvordan barna egentlig har det. Bak fasaden av modernitet og sunne verdier skjuler seg en råtten moral tuftet på sexisme og rasisme.

Det tegnes også et dystert bilde rent filmatisk, med gjennomført bruk av kalde og blasse farger. Scenografien er særdeles forseggjort og serien kan by på fantastiske bilder av noe så trivielt som en skolekorridor.
Serien kan sammenlignes med andre fjernsynsserier som Twin Peaks og Riget. Den makter å skape noen virkelig skumle undertoner, som bærer bud om noe nærmest djevelsk og apokalyptisk. Dette kommer bl.a. til uttrykk gjennom den ulmende musikken, komponert av Martin Willert.

God morgon alla barn er en merkelig, morsom og uhyggelig fortelling om et lite samfunn som plutselig blir konfrontert med sine egne utdaterte verdier. Den byr på imponerende rolleprestasjoner, finurlig scenografi og et fantastisk lydspor. En fjernsynsserie som fortjener langt større oppmerksomhet enn den hittil har fått i Norge.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.