Home » Jakten

Jakten

vlcsnap00009Tittel: Jakten
Manus: Erik Løchen
Foto: Erik Løchen
Musikk: Erik Løchen
Medvirkende: Bente Børsum, Rolf Søder, Tor Stokke
Produksjonsår: 1959
Nasjonalitet: Norge
Språk: Norsk
Spilletid: 94 min.
Visningsformat: DCP

Amors vådeskudd

Guri, Bjørn og Knut er på fjellet.
Guri og Bjørn er gift.
Bjørn og Knut er bestekompiser.
Knut begjærer Guri.
Og hva føler så du, Guri?
– Nei, nu får De se å spørre de andre!

Historien er nokså konvensjonell: to menn forelsker seg i samme kvinne. Kvinnen velger den ene, og den andre reiser utenlands for å slikke sine sår. Ute av stand til å bli kvitt følelsene han nærer for henne, kommer han tilbake for å prøve seg på nytt. De tre reiser på fjellet for å dra på rypejakt, men det er ganske så klart at det gjeveste jakttroféet ikke befinner seg oppe i luften.

Jakten var Erik Løchens debut som spillefilmregissør, og banet vei for en ny type film i Norge. Filmen leker med publikums forventninger om hvordan en filmhistorie skal fortelles, blant annet ved hjelp av overraskende klipping og et forstyrret tidsperspektiv. I tillegg bryter rollefigurene ut av historien ved å gå i dialog med fortelleren, snakke direkte til publikum og kommentere handlingen. Dette har gjort at mange ser Jakten i sammenheng med den franske nybølge som også skjøt fart rundt 1960. I tillegg til regi, manus og foto står Løchen for filmens musikk. Filmmusikken preges av hans bakgrunn som jazzmusiker, og gir filmen et distinkt snev av cool – en betegnelse som ikke kan brukes om mange norske filmer fra femtitallet.

Til tross for rosende omtale fra filmkritikerne ble filmen ingen stor publikumssuksess da den kom. Til gjengjeld har den hele tiden hatt en høy stjerne innad i Norges filmmiljø, og er blitt stående som en kultfilm. Jakten fikk imidlertid en ny vår da den ble reutgitt på DVD i 2010. Den holder i dag en velfortjent plass i den norske filmkanonen, og er anerkjent som et hovedverk innen norsk filmmodernisme.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.