Home » Some Like It Hot

Some Like It Hot

735Some.Hot.720p.1959.mkv.0004Tittel: Some Like It Hot
Manus: Billy Wilder
Foto: Charles Lang
Musikk: Adolph Deutsch
Medvirkende: Tony Curtis, Jack Lemmon, Marilyn Monroe, George Raft, m.fl.
Produksjonsår: 1959
Nasjonalitet: USA
Språk: Engelsk tale, norske undertekster
Spilletid: 122 min.
Visningsformat: Blu-ray

To transer og Marilyn Monroe

«Ellevill forviklingskomedie» er kanskje ikke den mest kredible filmsjangeren, men dette er nettopp hva Billy Wilders klassiker Some Like It Hot er. Filmen er kåret av American Film Institute til den beste amerikanske komedien gjennom tidene, og handler om to mannlige musikere som uheldigvis blir øyenvitner til et blodig mafiaoppgjør. Det ender med at de får mafiaen etter seg, for i spritsmuglings- og likvideringsbransjen kvitter man seg som kjent med alle vitner som kan tenkes å ta en telefon til politiet.

Da flyktningene finner ut at et jazzorkester mangler to musikere før avreise fra Chicago til Florida, ser de sitt snitt til å komme seg langt vekk. Problemet er bare at orkesteret kun tar inn kvinner. Men med mafiaen i hælene kan man jo ikke la seg stoppe av slike bagateller – man må heller tilpasse seg situasjonen så godt man kan.

Skuespillertrekløveret Tony Curtis, Jack Lemmon og Marilyn Monroe briljerer virkelig i denne filmen. Curtis og Lemmon er uforglemmelige som transeradarparet Josephine og Daphne, og måten de to skuespillerne utfyller hverandre på er et av filmens sterkeste trekk. Det er likevel Monroe som stråler aller sterkest i sin rolle som den bourbondrikkende og ukulelespillende syngedama Sugar Kane. Filmkritikeren Roger Ebert skrev i sin anmeldelse av Some Like It Hot at «the movie is really the story of the Lemmon and Curtis characters, but Monroe steals it, as she walked away with every movie she was in». Marilyn Monroe døde i 1962, tre år etter at Some Like It Hot kom på kino. I hennes alt for korte, men likevel ikoniske skuespillerkarriere er denne rollen en av de mest minneverdige.

Billy Wilder hadde tidligere i sin regi-karriere laget mørkere og mer alvorstyngede filmer, blant annet Double Indemnity (1944) og Sunset Boulevard (1950). Men med det grepet han har om komedien i Some Like It Hot, skulle man tro at han aldri hadde gjort annet. De suverene skuespillerprestasjonene, de kvikke og improvisasjonsaktige dialogene, de hysteriske fluktscenene og alle de flaue
situasjonene – dette er klassisk komedie på sitt aller, aller beste.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.