Home » Mondomanila

Mondomanila

Mondomanila 2Originaltittel: Mondomanila, or; How I Fixed My Hair After a Rather Long Journey
Manus: Norman Wilwayco og KHAVN
Musikk: KHAVN
Medvirkende: Tim Mabalot, Marife Necesito, Palito, Whitney Tyson m.fl..
Produksjonsår: 2012
Nasjonalitet: Filippinene
Språk: Tagalog/filippinsk og engelsk tale, engelske undertekster
Spilletid: 75 min.
Visningsformat: DVD

Hardcore fattigdomsporno/komedie

I forbindelse med en filminnspilling der skal den amerikanske skuespilleren Claire Danes ha sagt: «Manila is a ghastly and weird city. It just fucking smelled of cockroaches. Rats were everywhere. There’s no sewage system and people have nothing there. People with no arms, no legs, no eyes, no teeth». Dette er ifølge den filippinske undergrunnsfilmskaperen, musikeren og poeten Khavn De La Cruz (eller KHAVN) det som inspirerte ham til å lage den desorienterende fattigdomsskildringen Mondomanila. Et prosjekt det tok den ellers så effektive filmskaperen ni år å gjennomføre. Til sammenligning har han laget 32 spillefilmer, og over hundre kortfilmer, siden debuten i 1994(!). Hans lo-fi, dogmeestetikk, drevet frem av ikke-eksisterende budsjetter, blandet med hans fryktløse fortellertalent har gitt ham merkelappen «Filippinenes Lars von Trier» og begeistret publikum og kritikere ved filmfestivaler verden over.

Tittelen er en referanse til en italiensk dokumentarfilm fra 1962 kalt Mondo Cane, eller A Dog’s Day, som består av en serie vignetter som presenterer glimt av kulturelle tradisjoner og ritualer fra rundt om i verden, ment å sjokkere og overraske datidens vestlige filmpublikum.

I Mondomanila leker KHAVN seg i kjent stil med filmkonvensjoner og krysser klassisk drama og komedie med musikal, noir, horror, eksperimentell- og exploitationfilm. Resultatet er en kaleidoskopisk og tragikomisk fremstilling av den harde hverdagen i Manilas slum, tett befolket av perverse drittsekker, lugubre jævler og annet sosialt utkast han holder kjært. Blant hans fargerike persongalleri møter vi blant annet en rappende, ung hallik med dysmeli og hans harem av prostituerte, en kortvokst kriminell breakdancer og en pedofil amerikaner, for øvrig spilt av en australsk skuespiller som aldri forsøker å maskere aksenten sin og tilsynelatende ikke har tatt seg bryet med å lære manus, som mener filippinere befinner seg på bunnen av samfunnet og kun egner seg som sexslaver.

Mondomanila er et kompromissløst portrett, av regissørens hjemby, og en skildring av Filippinenes mørke historie og sosiale urettferdigheter, men fortalt med en nesten hysterisk fortellerglede, respekt og forkjærlighet for alle dens beboere og særegenheter. KHAVN ønsker å vise at byen i tillegg til å være både ekkel og rar, også er vakker, original og unik. Ved å overdrive forholdene i slummen lykkes han å konstruere en absurd realisme som brenner seg fast på netthinnen, og sitter lenge etter at rulleteksten er ferdig.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.