Home » STUMFILMKONSERT MED LÌNT: Berlin – Storbyens Symfoni

Nasjonalitet: Tyskland
Språk: Stumfilm, uten tekst
Visningsformat: 16mm

Byen som spiller opp til dans

Walter Ruttmanns Berlin: storbyens symfoni (1927) er en legendarisk stumfilm, som beskriver en dag i Berlin på 1920-tallet. Vi følger alle slags typer mennesker og dyr som utfører sine hverdagslige gjøremål. Berlin dokumenteres ærlig og oppriktig, på godt og vondt, og Ruttmann setter sammen byens ulike bevegelser til et symfonisk mesterverk av en film. Seeren iakttar byen gjennom kameralinsen fra alle mulige vinkler og kroker. Det er akkurat som om Berlin vises fra en ny side som ingen har sett før; et fysisk bilde av den blomstrende industrialiseringen festes til netthinnen. Menneskenes pågangsmot og iver fungerer som elementære instrumenter i et mer komplekst og sammensatt system – storbyens symfoni som utspiller seg i Berlin!

Sammen med filmer som Vertovs Man with the Movie Camera (1929) og Cavalcantis Rie Que Les Heures (1926), føyer Berlin:storbyens symfoni seg inn i rekken av en «city symphony»; en type avantgardistisk film som skildrer livet i storbyen uten narrativ historie. Filmen representerte et brudd med Ruttmanns tidligere abstrakte «absolutte filmer», som var en retning hvor han presenterte ulike tilnærminger av abstraksjon i bevegelse. Nye tekniske hjelpemidler som oppstod med den industrielle revolusjonen ga avantgarde-artistene nye muligheter til å uttrykke seg selv. Musikalsk sett fikk man et større behov for å utforske lyden av maskineri og natur. Selv om Berlin: storbyens symfoni opprinnelig var tenkt uten musikk, taler bildene et avantgardistisk lydbilde for seg selv. Dette gjør at når man først spiller musikk til filmen, oppstår det en særegen dialog mellom musikken og bildet.

Vi i Bergen filmklubb er stolte av å kunne meddele et unikt bestillingsverk hvor bergensbandet Línt skal akkompagnere Berlin:Storbyens symfoni. Línt, som er kjent fra det vel beryktede Klangkollektivet, er et fremadstormende og bemerket band i Bergensmiljøet. Kvintetten eksperimenterer fritt med postrock-sjangeren. Gitarbaserte melodier legger grunnlaget, mens musikken ellers karakteriseres av dynamiske symfoniske og avantgardistiske elementer. Lydlandskapene er drømmende og med suggerende komposisjoner bygges det opp et kraftig lydbilde. I mai 2013 slapp de ut sin første EP på Klangkollektivet, og det ryktes om et kommende debutalbum i 2014. Mens vi venter i spenning på albumet er det med stor entusiasme og kriblende mager at vi inviterer til stumfilmkonsert med Línt. Konserten skal i stor grad improviseres. Vi gleder oss!