Home » Sweet Movie

Medvirkende: Carole Laure, Pierre Clémenti m.fl
Produksjonsår: 1974
Nasjonalitet: Frankrike/Canada/Nederland/Vest-Tyskland
Språk: Engelsk, fransk og serbo-kroatisk tale, engelske undertekster
Visningsformat: DVD

Søt film om søte ting

Sweet Movie starter med en konkurranse – missekonkurransen i 1984, hvor vinneren kåres på grunnlag av å være verdens vakreste jomfru. Vinneren er Miss Canada, og hennes pris er et ekteskap med Mr. Dollars, verdens mest velstående mann. Han viser seg å ha noen særs merkelige trekk, derav en gullbelagt penis, i tillegg til at han har en morbid angst for sexrelaterte sykdommer. Han får sendt henne avgårde i en koffert hvor hun får et virkelig makabert møte med den store verden. Samtidig blir vi servert en parallell historie som utspiller seg på en noe uvanlig båt. Med en gallionsfigur av Karl Marx, hovedsakelig unge barn som passasjerer og last som kun består av sukker og søtsaker, seiler kaptein Anna Planeta rundt i Amsterdams kanaler.

Dušan Makavejev var en av Jugoslavias ledende regissører på slutten av 1960-
tallet og begynnelsen av 1970-tallet. Sammen med andre regissører som Živojin Pavlovic, Aleksandar Petrovic og Želimir Žilnik banet han vei for en ny filmatisk retning inspirert av italiensk neorealisme og andre europeiske nybølgefilmer. De avviste den daværende dominerende sosialrealistiske stilen, og skapte et utradisjonelt uttrykk, hvor de med karakteristisk svart humor og skarpsindig satire bruker filmformatet til å kritisere samfunnet på den tiden, særlig kommunismen. Denne film-atiske bevegelsen omtales ofte som den svarte bølge.

Etter å ha laget den svarte bølges største sjangersprengende film, WR:Mysteries of the Organism (1971) ble Makavejev offisielt bannlyst i hjemlandet da det radikale politiske og seksuelle innholdet ble for mye for de offisielle myndighetene. Sweet Movie ble Makavejevs første film utenfor Jugoslavia. Selv om den ikke regnes som en svart bølgefilm, bærer den fortsatt preg av de samme visjonene, det radikale innholdet og Makavejevs kunstneriske vågalhet.

Det skal sies at Sweet Movie ikke er en film for sarte sjeler. Filmen inneholder simulerte og usimulerte scener av koprofili og emetofili, samt dokumentarfoto fra kjølvannet av massakren i Katyn. Du er herved advart!

Filmen er den dag i dag fortsatt totalforbudt i mange land, og helt fram til 2007 var den utilgjengelig på det kommersielle markedet. Helt siden Sweet Movie hadde sin premiere i Cannes i 1974 har enkelte kritikere ment at filmen er klossete, usivilisert og støtende. Det å skulle virke støtende er åpenbart en del av filmens store strategi, men kritikere som kaller filmen en ustoppelig orgie av forhatte handlinger kan ikke ha sett veldig nøye etter hva som egentlig vises på skjermen. Langt ifra umotivert, er Sweet Movie en ærlig, kunstnerisk og politisk kunnskapsrik film som bruker alle midler til rådighet for å knuse cinematiske regler og utviske strenge retningslinjer som står i veien for kunstnerisk frihet.