Home » Union City

Manus: Marcus Reichert
Foto: Monty Montgomery
Musikk: Chris Stein
Medvirkende: Deborah Harry, Dennis Lipscomb, Everett McGill m.fl.
Produksjonsår: 1980
Nasjonalitet: USA
Språk: Engelsk tale
Visningsformat: DVD

Den første neo-noir filmen

«Nobody puts their ugly lips around my bottle of milk and gets away with it.»
– Harlan, i Union City

Med Union City laget den amerikanske kunstneren og filmskaperen Marcus Reichert den første neo-noir filmen. Han oppfant dermed en sjanger vi skulle få se mye av utover 1980-tallet. Filmen skal i sin tid blant annet hatt stor innflytelse på filmskapere som Coen-brødrene og David Lynch. Parallellene til Blue Velvet (1986) er særlig enkle å trekke. Ikke bare mellom filmenes tidsriktige produksjonsdesign, med saturerte pastellfarger, men også i deres atmosfæriske lyssetting og generelt lavmælte, men dypt affektive historiefortelling. Et par av karakterene kunne også tenkes å ha snublet mellom filmsettene på de to respektive filmene, de ville passet inn i begge filmers univers.

I den mørke og tidvis komiske Union City møter vi Harlan, en frustrert regnskapsfører som blir besatt av å finne ut av hvem som stjeler melken hans i morgentimene. Under den påfølgende konfrontasjonen blir han drevet til å utføre en irrasjonell voldelig handling. Handlingens psykologiske konsekvenser hjemsøker Harlan gjennom resten av filmen, og gjør ham uoppmerksom på hans kones (ypperlig spilt av Blondies Debbie Harry, i hennes spillefilmdebut) falmende interesse og daglige sidesprang med bygningens kjekke huseier.

Filmen viste seg å være springbrett for en rekke lysende filmkarrierer. Blant annet for script supervisor Kathryn Bigelow (Regissør av The Hurt Locker (2010) og Zero Dark Thirty (2012)) og fotograf Edward Lachman (Erin Brokovich (2000) og The Virgin Suicides (2000)). Marcus Reichert selv har dessverre ikke laget en spillefilm siden.