Home » VIBBER: Kortfilmer av Anja Breien

VIBBER: Kortfilmer av Anja Breien

17mai-1Tittel: Kortfilmer av Anja Breien
Manus: Anja Breien
Foto: Anja Breien
Produksjonsår: 1969; 1972; 1975
Nasjonalitet: Norge
Språk: Norsk tale
Spilletid: 60 min.
Visningsformat: DVD

Vibber - en forsmak på Festispillene

På Logen torsdag 3. april gir Vibber en forsmak på Festspillene, kun for studenter. Det blir gratis mat, gratis adgang og en mengde smakebiter både på festspillprogrammet og studentkulturen. Vi bidrar med en visning av tre kortfilmer regissert av Anja Breien.

Anja Breien er en av Norges mest kjente og anerkjente filmregissører. Hun begynte sin kunstneriske virksomhet sent på 1960-tallet, tydelig inspirert av de nye bølgene innen europeisk film samme tiår. Filmene er gjerne preget av hennes tilhørighet til den politiske venstresiden og feminismen.

«17. mai – en film om ritualer» (1969) er en ironisk skildring av Norges nasjonaldagsfeiring. Ulike bilder klippes tilfeldig sammen og skaper et filmatisk lappeteppe bestående av de forskjellige ritualer tilknyttet 17. mai. Regissøren makter å fremstille nasjonaldagen slik den nok kan fortone seg for utenforstående – komisk, absurd og overdrevent nasjonalistisk.

«Murer rundt fengslet» (1972) er første ledd i en løst sammensatt trilogi om de utstøtte i samfunnet, og retter et kritisk blikk på den norske kriminalpolitikken. Gjennom intervjuer med tidligere fanger kommer det frem hvordan menneskelige hensyn kommer til kort i møte med fengselsvesenets kynisme og byråkrati. Temaet formidles ved bruk dvelende bilder og overraskende klipping.

«Gamle» (1978) er siste ledd i nevnte trilogi og omhandler mennesker fanget i et ganske annet fengsel – pensjonisttilværelsen. Her møter vi noen få pensjonister og får et innblikk i deres hverdag, fra de små tingene til de større betraktningene. Kjedsomheten, ensomheten og følelsen av å ikke lenger være til nytte for samfunnet formidles gjennom Breiens dvelende og poetiske filmspråk.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.