Home » 02.12 – Moon

02.12 – Moon

moonOriginaltittel: Moon
Manus: Duncan Jones
Foto: Gary Shaw
Musikk: Clint Mansell
Medvirkende: Sam Rockwell, Kevin Spacey m.fl.
Produksjonsår: 2009
Nasjonalitet: Storbritannia
Språk: Engelsk tale
Spilletid: 97 min.
Visningsformat: DCP

250,000 miles from home, the hardest thing to face… is yourself.

I nesten tre år har Sam Bell bodd og jobbet på månestasjonen til Lunar Industries, og kontrakten hans nærmer seg slutten. I jobben med å samle og sende livsviktige energiressurser tilbake til jorden har han vært deres eneste ansatte, og tiden hans på månen har vært uten menneskelig kontakt. Hans eneste selskap er den snakkende datamaskinen GERTY, som også fungerer som hans hjelper og hans kommunikasjonssystem tilbake til jorden. Med bare to uker igjen før hjemreise havner Sam i en ulykke, og hans tilværelse på månen tar en uventet vending.

Duncan Jones, som tidligere kun var kjent for å være David Bowies sønn, fikk sin knallsterke regidebut med filmen Moon. To år senere kom han med filmen Source Code (2011), som ble en større kassasuksess enn sin forgjenger. Moon gikk under radaren for publikum med beskjedne besøkstall, men ble en stor suksess blant kritikerne og dro inn flere priser. Mye av den gode kritikken kom på grunn av Sam Rockwells innsats i rollen som Sam Bell. Jones ønsket så sterkt å jobbe med Rockwell at rollen ble laget og skrevet spesielt for ham.

Rockwell bærer filmen, og gjennom hans karaktertolkning får vi oppleve ensomheten og isolasjonen Sam føler av å være alene på den øde, utilgjengelige plassen. I tillegg merker vi usikkerheten og forvirringen som oppstår når hans eksistens og virkelighetsoppfatning blir utfordret. Filmens andre store rolle, GERTY, får sitt liv gjennom stemmen til Kevin Spacey.
Flere av filmens elementer, deriblant GERTY, er tydelige referanser til «den store» innen sjangeren: Stanley Kubricks 2001: A Space Odyssey (1968). I likhet med klassikeren er dette en film som går dypere og utforsker mer enn bare verdensrommet.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.