Home » 04.10 – Martyrs

04.10 – Martyrs

martyrs4Originaltittel: Martyrs
Manus: Pascal Laugier
Foto: Stéphane Martin og Nathalie Moliavko-Visotzky
Medvirkende: Morjana Alaoui, Mylène Jampanoï, Catherine Bégin, Xavier Dolan m.fl.
Produksjonsår: 2008
Nasjonalitet: Canada
Språk: Fransk tale, engelske undertekster
Spilletid: 99 min.
Visningsformat: Blu-ray

They did not finish to be alive...

Filmen starter med Lucie, en ung jente som rømmer etter å ha blitt holdt i fangenskap. Over lang tid ble hun brutalt torturert, men av hvem og hvorfor, er det ingen som klarer å finne ut av. Hun plasseres i et barnehjem, der livet hennes hovedsakelig består av hennes nye venn Anna, og de grusomme minnene som hjemsøker henne.

15 år senere bryter Lucie seg inn i huset til en tilsynelatende normal familie. Hun er bevæpnet, og sikker på at dette er menneskene som sto bak den traumatiske barndommen hennes. Anna, som fortsatt er en viktig del av Lucies liv, dukker opp for å hjelpe henne, men ting utvikler seg fort til å bli mer enn bare en enkel hevnhistorie. Omgitt av galskapen som ødela og fortsatt preger Lucie, får Anna et innblikk i de marerittaktige årene i hennes tidlige liv.

Martyrs er en skrekkfilm som blir assosiert med den nye bølgen av fransk ekstremfilm, der vi finner bl.a. Gaspar Noès Irreversible(2002) og Enter the Void (2009), og andre filmskapere som Francois Ozon og Claire Denis. Filmene i denne kategorien kjennetegnes gjennom bruk av brutal vold, eksplisitt fokus på kropp og sex – gjerne i en kombinasjon som er både forstyrrende og vanskelig å se på.
Martyrs blir av mange, inkludert regissør Laugier, også sammenlignet med Hostel (2005) og Saw (2004), som begge settes i kategorien «torture porn». Laugier skiller imidlertid Martyrs fra «torture porn» ved at filmen handler om smerte, ikke tortur. Smerten har en hensikt. Overskridelse av smerteterskler er et gjennomgående tema, ikke bare ut i fra hva filmens karakterer må gjennomgå, men like mye med tanke på hva vi som tilskuere blir utsatt for. Det er brutalt og voldelig, men det visuelle er slående. Filmen setter spor, og er vanskelig å glemme.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.