Home » 07.10 – De syv dødssyndene

07.10 – De syv dødssyndene

Tittel: De syv dødssyndene Norsk tale, utekstet. 35mm, farger, 60 min. 11 år
Medvirkende: Henriette Steenstrup, Andrea Bræin Hovig, Harald Eia, Bård tufte Johansen, Anneli Drecker, Henrik Mestad m.fl.
Produksjonsår: 2000
Nasjonalitet: Norge
Språk: Norsk tale, utekstet
Spilletid: 60 min.
Visningsformat: 35mm

sy7

Hovmod, fråtseri, vrede, likegyldighet, grådighet, misunnelse, utukt: I forbindelse med tusenårsskiftet ble syv unge lovende norske regissører tildelt hver sin dødssynd og bedt om å tolke den filmatisk.

Eksperimentet, initiert av Norsk Filminstitutt, resulterte I syv ganske ulike kortfilmer som ble vist separat som forfilmer på kino. I tillegg ble filmene samlet og distribuert under navnet De 7 Dødssyndene (2000) og utgjør en timelang gransking av egen kultur, nittitallets Norge og følelser ute av drift. Dels humoristisk, dels alvorlig og veldig syndig markerer den starten på karrieren til kjente stemmer i norsk film som Margareth Olin og Dag Johan Haugerud.

15 år senere forblir filmen dessverre en skjult skatt, da den aldri ble utgitt på DVD. Så gjensynsmulighet for folk flest har til nå bare vært mulig gjennom nostalgisk skattejakt i private VHS-samlinger. MEN vi i BFK har tatt på oss bibliotekarbrillene og gravd frem en kopi på 35mm film som vi gleder oss til å blåse støvet av.

For de som ennå er skeptiske kan vi avslutte med et sitat av forfatter Geir Gulliksen fra da han i 2000 ble spurt av Natt og Dag hva han mente var årets film: “Detektor? Tillsammans? Nei, det må bli De 7 dødssynder. Fordi dette var et prosjekt for fremtiden. Om noen få år kommer vi til å si at det var der alt sammen begynte. Det begynte med Yngve Sæther og de 7 dødssyndene, skal vi si. Og ansiktet til Henriette Steenstrup, da hun forsøker å skifte på et barn.” – kanskje en litt feilslått profeti, men underholdningsverdien er definitivt like høy i dag. Kanskje høyere.

Filmene:

HOVMOD Ørjan Karlsen
Pål og Cathrine vil gjerne ha barn. Problemet er at Pål kjører trikk, og har dessuten problemer med byråkratiets dialekt-test.

FRÅTSERI – Regi: Margareth Olin
Hva har kjærlighetssorg, pornografi, Steinerskolen, voldtekt og morsdag til felles? Seks personer møtes i et lukket rom.

VREDE Regi: Maria Sødahl
Bo kommer fra Statistisk Sentralbyrå og har noen spørsmål vedrørende livskvalitet. Wenche er ikke helt fornøyd med livet, men svarer mer enn gjerne.

LIKEGYLDIGHET Regi: Frank Mosvold
Ole Petter er 16 år og tror på Gud – men vet ikke om Gud tror på ham. Han ber presten om råd.

GRÅDIGHET Regi: Lars Gudmestad
To gode kompiser får satt sitt vennskap på prøve over en sigarett eller to. Hvor går grensen mellom griskhet og gjerrighet?

MISUNNELSE Regi: Marit Åslein
Geir Sveum skal oversette en fransk film til norsk, men ender opp i en rabiat simultantolking. En reise inn i misunnelsens indre.

UTUKT Regi: Dag Johan Haugerud
En film om en søster og en bror, og hvilke situasjoner som oppstår når frykten for utukt fyller forestillingene våre og gjør oss usikre på hva som faktisk skjer.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.