Home » 20.09 – Paranoid Park

20.09 – Paranoid Park

paranoid parkTittel: Paranoid Park
Manus: Gus Van Sant, basert på en roman av Blake Nelson
Foto: Christopher Doyle, Rain Kathy Li
Medvirkende: Gabe Nevins, Daniel Liu, Taylor Momsen m.fl.
Produksjonsår: 2007
Nasjonalitet: USA
Språk: Engelsk tale, norske undertekser
Spilletid: 85 min.
Visningsformat: 35mm

Livet på videregående – tenåringer, skating og mord

Hva er din største hemmelighet? Den hemmeligheten du har gjemt så dypt i deg selv, den som er så graverende at du aldri kan fortelle den til noen. Ikke til venner, ikke til familien – nei, ikke engang til din kjæreste eller ektefelle. Den brenner deg opp innvending, den hemmeligheten, du må få den ut på en eller annen måte, men du vet at livet ditt vil endre seg til det ugjenkjennelige hvis noen får høre den. Hva gjør du da? Jo, du skriver om den. Du skriver, i håp om at du i prosessen vil få en sjelelig renselse, en slags katarsis. Og for å forsikre deg om at ingen noensinne vil oppdage hemmeligheten, brenner du opp arkene.
Paranoid Park (2007) føles som filmatisering av de få papirbitene som har overlevd flammene.

Historien handler om Alex, som går på videregående. Han tilbringer fritiden med å unngå sin kjæreste og skate i den lokale parken, kjent som Paranoid Park. Ryktet vil ha det til at flere lik ligger begravet under parken, derav kallenavnet. Nydelige 8 mm-bilder i sakte film gir filmens begynnelse en følelse av idyll. Så, plutselig, er noe fryktelig galt. Alex sine handlinger røper at han er rastløs og urolig, at han har gjort noe som ikke kan gjøres godt igjen.

Det franske filmmagasinet ”Cahiers du cinéma” rangerte Paranoid Park som årets beste film i 2007, og en rekke andre kritikere uttrykte også sin begeistring for den. På et plan er den en forfriskende tolkning av high school-sjangeren, og på et annet plan en nervepirrende thriller. Samtidig er den banebrytende i måten den er klippet. Filmen er fragmentarisk og ikke-kronologisk, scener går igjen: Det er som om noen sitter og prøver å finne ut hva som skjedde ved å sette sammen de brente papirbitene. Alt dette gjør Paranoid Park til et glimrende eksempel på hvordan en film kan være kommersiell, men også kunstnerisk ambisiøs. Gus Van Sants stjerne har kanskje falmet noe etter filmer som Restless (2011), Promised Land (2012) og The Sea of Trees (2015). Men om du lurer på hvorfor Gus Van Sant var en av de viktigste regissørene i det forrige tiåret, er Paranoid Park definitivt filmen å se.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.