Home » 25.11 – Drenge

25.11 – Drenge

drengeOriginaltittel: Drenge
Manus: Nils Malmros, Frederick Cryer
Foto: Janus Billeskov Jansen
Musikk: Gunner Møller Pedersen m.fl.
Medvirkende: Mads Ole Erhardsen, Lars Junggreen, Lone Rode
Produksjonsår: 1977
Nasjonalitet: Danmark
Språk: Dansk tale, engelske undertekster
Spilletid: 83 min.
Visningsformat: DVD

Å kaste møkk på nakne kvinner

To gutter står på en gresslette og tisser mens de veiver med hendene. I lykkerus oppdager de ikke at de tisser på hverandre – men bryr seg heller ikke så veldig om å bli tisset på. En tredje, yngre gutt, står og ser på med uskyldig blikk. Han drar hjem og spiser middag, han heter Ole. Ole får vite at han skal få besøk av en annen gutt på hans alder, nemlig Kresten. Når Kresten ankommer blir han og Ole gode venner, og de begynner å leke. Lekene er av uskyldig, men dog seksuell natur: de kler seg nakne og bader, og kolliderer med hverandres rumpeballer (en lek de har kalt for lokomotiv). På denne måten viser Drenge (1977) utviklingen av en gutts seksualitet i tre perioder: barndommen, ungdomstiden, og studietiden.

Danmark står for noen av filmhistoriens viktigste filmskapere, hvorav de to kanskje mest omtalte er Carl Theodor Dreyer og Lars von Trier. Dreyer startet sin karriere som stumfilmregissør allerede på 1920-tallet, mens Lars von Trier fikk sitt gjennombrudd på 1980-tallet. I et slags mellomstadium mellom disse, finner vi Nils Malmros. Opprinnelig skulle han kun bli lege, men ble inspirert til å prøve seg som filmskaper etter å ha sett Truffauts Jules et Jim (1962). Etter debuten med En mærkelig kærlighed (1968), tok han Danmark med storm på 1970-tallet med filmene Lars Ole, 5c (1973) Drenge (1977) og Kunnskapens tre (1981).

De siste årene har vi sett en bølge av filmer som tematiserer jenters seksualitet: Abdellatif Kechiche med Blå er den varmeste fargen (2013), Francois Ozon med Ung og vakker (2013), for ikke å snakke om Lars von Triers beryktede Nymphomaniac (2013). Men der Nymphomaniac er storslått og eksplisitt, er Drenge subtil og fragmentert. Der Nymphomaniac handler om å se hele historien, er Drenge fortalt stykkevis. Man kan si at Nils Malmros’ film på mange måter handler om å kun se de mest avgjørende øyeblikkene i dannelsen av en gutts seksualitet.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.