Home » 26.08 – Inherent Vice

26.08 – Inherent Vice

inherent-vice-brolin-phoenix-xlargeTittel: Inherent Vice
Manus: Paul Thomas Anderson, basert på en bok av Thomas Pynchon
Foto: Robert Elswit
Musikk: Jonny Greenwood
Medvirkende: Joaquin Phoenix, Josh Brolin, Reese Witherspoon, Owen Wilson, Johanna Newsom, Katherine Waterston mfl.
Produksjonsår: 2014
Nasjonalitet: USA
Språk: Engelsk
Spilletid: 148 min.
Visningsformat: DCP

Beware of the golden fang

Larry «Doc» Sportello, en privatetterforsker i konstant marijuanarus, blir en kveld overrasket da eks-kjæresten plutselig står i leiligheten hans. Hun forteller om plottet hun planlegger imot sin nye milliardærkjæreste Mickey Wolfmann, sammen med hans kone og hennes elsker. Dagen etter hun har fortalt den urovekkende historien forsvinner hun sporløst. Det samme gjør Mickey Wolfmann, noe som fører til at politiet starter etterforskning. Samtidig setter Doc i gang sin egen tåkelagte aksjon på jakt etter eks-kjæresten. I sammensuriet av hippiementalitet, narkotika, prostitusjon og korrupsjon møter han et vell av merkelige karakterer på sin vei. Det viser seg at det er mer enn bare forsvinning, kidnapping eller potensielt mord som er saken her. Det som er sikkert er at det på flere måter er knyttet opp til «The Golden Fang».

I denne filmen cruiser Joaquin Phoenix i Doc sin skikkelse rundt i et bedagelig tempo, fra sted til sted for å finne svaret på eks-kjæresten og Mickey Wolfmanns forsvinning. Året er 1970 og filmens handling er satt i et svett og litt lurvete Los Angeles. Det er tydelig at det er lagt ned en del arbeid i settingene for å gi filmen et autentisk søttitalls-preg. Scenene er fulle av skarpe farger, mønstre og funky solbriller.

Å lage film sentrert i denne tidsepoken er slett ikke fremmed for regissør Paul Thomas Anderson. I 1997 kom han ut med Boogie Nights, en film om en ung manns ambisjoner innen pornofilmindustrien i USA med skuespilleren Mark Wahlberg i spissen. Filmen høstet inn flere Oscar-nominasjoner og en rekke andre priser.

Stemningen i Inherent Vice preges av kontrasten mellom hippiekulturen og de ekstremt velstående i samfunnet. Doc har her en fordel, som privatetterforsker og profesjonell junkie har han en fot innenfor hver sfære. Hans unike forhold til politimannen «Bigfoot» Bjornsen, er en rød tråd gjennom hele filmen. Det er tydelig at de to har en traumatisk forhistorie. Til tross for det lite smakfulle forholdet de har til hverandre utveksler de informasjon som er til nytte for dem begge i saken. Karakteren Bigfoot gir denne filmen mange underholdende øyeblikk. Hans karakteristiske rekvisitt er en sjokoladeglassert banan som han i mange scener spiser på, til Docs tilsynelatende aversjon.

Dette er en fornøyelig film som du bare kan lene deg godt tilbake i kinosetet med, og nyte alle raritetene som dukker opp igjennom filmens forløp.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.