Home » Benny’s Video

Benny’s Video

Originaltittel: Benny's Video
Manus: Michael Haneke
Foto: Christian Berger
Musikk: Johann Sebastian Bach
Medvirkende: Arno Frisch, Angela Winkler, Ulrich Mühe, Ingrid Stassner m.fl.
Produksjonsår: 1992
Nasjonalitet: Østerrike, Sveits
Språk: Tysk, engelsk, arabisk, fransk tale, norske undertekster
Spilletid: 110 min.
Visningsformat: 35mm

Be Kind Rewind

201306281802356QuTb3Z5UvDen unge Benny befinner seg ute på landet med familien. Her blir han vitne til at en gris slaktes, noe som fascinerer ham nok til at han rapper med seg onkelens slaktepistol. Filmen starter med å vise slaktingen gjennom de nye øynene til Benny; han har filmet det hele med et hjemmekamera foreldrene har skaffet ham. Mor og far tar med seg Benny hjem og oppdager at leiligheten er fylt av folk datteren Eva har invitert hjem mens resten av familien var vekke. Hun forsøker å forklare sine gjester den underliggende ideologien i pyramidespillet hun deltar i: Det handler om piloter og passasjerer; om å ta med seg andre i sin egen reise. Også denne noenlunde dødfødte forretningsmodellen fascinerer Benny og han snakker om pyramidespillet med sine venner og pusler med tanken om å starte selv. Videre inviterer han med seg hjem en jente han møter på skolen. Han filmer henne. Han finner frem slaktepistolen og prøver å overtale henne til å skyte ham med den. Tør hun?

Benny’s Video er den andre filmen i Michael Hanekes ”Istids”-trilogi. Livet i et stadig kaldere samfunn hindrer  rollefigurer i å takle egne og andres følelser. Her er Haneke på hjemmebane; et øvre middelklassehjem i Wien. Benny’s Video var hans gjennombrudd. Den er provoserende, blek og glitrende fortalt. Den viser at Haneke også er en moralsk filmskaper, uredd for å kritisere sine egne rollefigurer og sitt eget publikum. I denne filmen blir vi også vitne til flere av de nøkkelelementene som har gått igjen i alle hans filmer. Flere ganger er det uklart om vi ser rollefigurene eller gjennom Bennys kamera; eller om vi ser noe som Benny senere har redigert sammen. En annen gjenganger er den enorme distansen mellom foreldre og barn, og ikke minst Hanekes utforsking av hvordan vold fungerer på film og hvordan publikum reagerer på vold. I Benny’s Video ser vi dette gjennom rollefigurenes reaksjoner. Disse reaksjonene er like dramatiske i filmen som selve volden vi får se (og ikke se).

Man sitter kanskje igjen med en bismak i munnen uten å helt vite hva man skal si eller synes om det man har sett eller hva man kunne finne på å tenke etter en slik film som dette. Publikumsreaksjonene har vært et gjennomgangstema i Hanekes karriere. Slik var det også med Benny’s Video. Rollefigurenes reaksjon på vold skjer gjennom når de får se Bennys video. Om man skulle finne på å bifalle Hanekes film som underholdning så har man gått glipp av dette poenget. Det vi ser er Hanekes forsøk på å speile tilskueren gjennom de rundt Benny, passasjerer i hans voldelige lek. Det rollefigurene gjør er hva vi gjør. Vi observerer. Benny filmer – vi ser på. Det bør nevnes at Benny’s Video ikke er for sarte sjeler.

Benny’s Video (1992) is one of many strong movies from director Michael Haneke, named by many as one of the most important directors in modern time. The movie is a brutal tale of what seems a ordinary boy, bored by school and a meaningless life. After stealing a slaughter gun, Benny invites a girl home from school and video records her while asking her to fire the bolt gun.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.