Home » Briller

Briller

Originaltittel: Megane
Manus: Naoki Ogigami
Foto: Tinimine Noboru
Musikk: Takahiro Kaneko
Medvirkende: Satomi Kobayashi, Mikako Ichikawa, Ryo Kase, Ken Mitsuishi, Masako Motai
Produksjonsår: 2007
Nasjonalitet: Japan
Språk: Japansk tale, norske undertekster
Spilletid: 106 min.
Visningsformat: 35mm

Harmoni 101

megane3Du har hatt en røff uke. Dagliglivet beveger seg fortere enn du klarer å henge med på og tinnitusen synger fremdeles sin klagesang i hodet ditt etter den festen du egentlig ikke ville gå på sist helg. Du kunne tenke deg å se en film, men kino er uaktuelt for alle de nye filmene er så forbanna…BRÅKETE! I tillegg synes du at de fleste filmskurkene er alt for slemme og du vil egentlig bare at alle skal være venner og spise is på stranden. Vel, hva med litt ukomplisert og konfliktfri japansk feelgood på en grå sutresøndag?

Taeko, en ung universitetslektor med strenge ovale briller, trenger litt fred og ro. For å komme seg vekk fra storbymaset tar hun inn på et beskjedent lite strandhotell i Okinawa. Omgivelsene rundt hotellet kan nesten bare beskrives som et paradis. Den svale tropevinden suser beroligende gjennom grønne trær og over det azurblå havet. Men folkene på hotellet er så rare. For eksempel blir hun vekket hver morgen av koseblikket til den lille eldre damen som også selger shave-is ved vannkanten. Hotellinnehaveren virker så avslappet og balansert at det er irriterende og i tillegg må hun høre på kjærlighetsgnålet til en melankolsk yngre hotellgjest.  Når Taeko innser at så å si det eneste å gjøre på øya er sær morgengymnastikk og en uforståelig innholdsløs aktivitet kalt å ”skumre”, blir det klart for henne at hun kan gjøre én av to ting: Enten pakke sin blytunge koffert og stryke på dør, eller å sette seg ned i skumringstimen med senkede skuldre og åpent sinn, og myse gjennom brilleglassene.

Velkommen til ditt livs første cinematiske yogatime. Briller (2007) er Naoki Ogigamis fjerde spillefilm og en slags hyllest til å ta seg god tid. En sjarmerende og tidvis kjempemorsom liten filmskatt der handling og kamera beveger seg like sakte og behagelig som filmens karakterer.  En høflig belærende film som ber deg om å sette pris på de små tingene,  tygge maten litt saktere, holde kjeft og bare eksistere.  Gjennom nydelig bilder presenterer Ogigami oss for et herlig og underlig karaktergalleri i en harmonisk verden du skulle ønske du kunne flykte til.

Naokis Ogigamis Glasses (2007) is a slow-paced celebration of taking one’s time. It is a beautiful, funny and charming little film-gem about slowing down, appreciating the moment and squinting in the twilight. (NORWEGIAN SUBTITLES ONLY!)

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.