Home » Døden i Venedig

Døden i Venedig

Tittel: Døden i Venedig
Originaltittel: Morte a Venezia
Manus: Luchino Visconti og Nicola Badalucco
Foto: Pasqualino De Santis
Musikk: Gustav Mahler
Medvirkende: Dirk Bogarde og Björn Andrésen m.fl.
Produksjonsår: 1971
Nasjonalitet: Italia, Frankrike
Språk: Engelsk, italiensk, fransk, polsk
Spilletid: 130 min.
Visningsformat: DVD

Besatt av ung skjønnhet på en strand i Venezia

Døden i VenedigDøden i Venedig (1971) er basert på Thomas Manns berømte kortroman fra 1912 med samme navn. Historien om den aldrende Gustav von Aschenbach som drar til Venezia for å kule an på et hotell på den vakre øyen Lido, er blitt en klassiker.  Aschenbach biter seg fort merke i en av de andre hotellgjestene. Den unge, polske gutten Tadzio er så vakker at Aschenbach nærmest blir besatt av hans androgyne skjønnhet. Han tilbringer dagene med å beundre ham på avstand.

På samme tid blir Venezia rammet av en kolera-epidemi. Myndighetene informerer ikke turistene, i frykt for at de vil forlate byen. Likevel begynner selvfølgelig hotellgjestene etter hvert å forstå at noe er alvorlig galt. Aschenbach bestemmer seg for å dra, men ombestemmer seg så plutselig  og blir igjen på Lido for å få være i nærheten av den unge Tadzio.

Filmen er forholdsvis tro mot romanversjonen, men på et punkt har Visconti tatt seg en kunstnerisk frihet i adapsjonen. Aschenbach er i filmversjonen ikke en forfatter, men en komponist. Dermed ble det lagt til rette for det nydelige lydsporet bestående av Gustav Mahlers symfonier. Dette passet bra, siden Thomas Mann faktisk hadde latt seg inspirere av nettopp Mahler i sin utforming av karakteren Aschenbach. Tadzio er på sin side visstnok basert på en vakker, polsk gutt som Mann selv la sine øyne på en gang han var på ferie.

Døden i Venedig (1971) er en vakker filmatisering av en av litteraturens store klassikere. Det er en film uten mye dialog, men med et vakkert lydspor som formidler handlingen på en formidabel måte. Det er en storslagen film om livet og døden, om alderdom og lengsel etter ungdom, og om skjønnhet og lidenskap. 

Visconti ble tildelt «25th Anniversary Prize» for sine filmer på filmfestivalen i Cannes i 1971.

Death in Venice (1971) is the Italian director Luchino Visconti’s adaption of Thomas Mann’s famous novella. The old composer Gustav von Aschenbach (loosely based on Gustav Mahler) goes to Venice to repose himself. He notices a young, Polish boy on the beach and becomes obsessed wih his beauty. Visconti was awarded «25th Anniversary Prize» for his work at the film festival in Cannes in 1971.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.