Home » Edvard Munch

Edvard Munch

Tittel: Edvard Munch
Originaltittel: Edvard Munch
Manus: Peter Watkins
Foto: Odd Geir Sæther
Medvirkende: Geir Westby, Gro Fraas
Produksjonsår: 1974
Nasjonalitet: Sverige, Norge
Språk: Norsk og engelsk
Spilletid: 174 min.
Visningsformat: DVD

«Et verk av et geni» - Ingmar Bergman

munch05a1«Et verk av et geni» – Ingmar Bergman

Som en blanding av biografisk dokumentar og spillefilm, ble denne filmen om Edvard Munch opprinnelig laget som en serie i tre deler, i et samarbeid mellom NRK og SVT. Filmen tar for seg 30 år av kunstnerens liv. Den skildrer blant annet Edvard Munchs forhold til sin borgerlige, religiøse familie, og hvordan de ble rammet av sinnssykdom, sykdom og død. Videre møter han Christiania-bohemen, og lar seg påvirke av deres kamp mot det bestående, samtidig som han utvikler en voldsom appetitt for alkohol. Filmen forteller også om en annen sentral del av Munchs ungdom, nemlig kjærlighet og erotikk. Munch innleder sine første, vanskelige forhold til kvinner. Særlig er det lagt vekt på forholdet til den gifte kvinnen Fru Heiberg. Munch flyttet deretter til Berlin og hang ut med den svenske dramatikeren August Strindberg. Sammen strevde de for å finne et publikum som satt pris på deres krevende visjoner

Disse begivenhetene kan alle kalles ytre faktorer som påvirket Munchs tidlige malerkunst. Den var som kjent preget av motiver som omhandlet sykdom, død, ulykkelig kjærlighet, og angstfylt seksualitet. Munchs uvanlige fargebruk formidlet de mørke følelsene han ønsket å uttrykke. Arbeidet hans skapte stor forargelse både blant gallerieiere og befolkningen flest. For å skape et autentisk bilde av den kritiske responsen Munch ble møtt med i sin samtid, sørget regissør Peter Watkins for å rekruttere statister som mislikte Munchs malerier på ekte.

Filmen er klippet slik at den sammenfatter ulike øyeblikk, en blanding av nåtid og fortid. Den britiske regissøren Peter Watkins bruker typiske dokumentargrep som intervju og voice-over. Det er filmet i dokumentarstil, med karakterer som henvender seg til kameraet som om de ble intervjuet, og håndholdt kamera som skaper en uformell og realistisk tone. Disse teknikkene står side om side med rekonstruerte scener fra Munchs liv og typiske fiksjonsfilmtrekk. Deler av dialogen er hentet fra Munchs egne dagbøker. Slik blir Munchs følelsesliv skildret innenifra. Resultatet er en film som portretterer det indre fremfor det ytre og rent historiske, og det var jo nettopp det indre som var viktig for Munch i hans kunst.

Edvard Munch er et majestetisk portrett av en av våre største kunstnere, og er for en kultfilm å regne. Den kunne ikke delta i konkurransen om Gullpalmen i Cannes, på grunn av bruken av uprofesjonelle skuespillere, men etter at NRK sa fra seg filmrettighetene i 2002, har filmen fått en bredere internasjonal lansering og anerkjennelse.

Edvard Munch (1971) is a portrait of Norway’s most famous painter. It was originally made as a series in three parts for the national television, but also turned out to be a brilliant film. Both techniques that are typical for documentary and for fiction are used, which gives the viewer a deep insight in the life of Edvard Munch and how it affected his art. This is one of the world’s greatest films of one of the world’s greatest artists!

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.