Home » FETT – Watermelon Woman

FETT – Watermelon Woman

Originaltittel: Watermelon Woman
Manus: Cherly Dunye
Foto: Michelle Crenshaw
Musikk: Bill Coleman
Medvirkende: Cheryl Dunye, Valarie Walker, Guinevere Turne, Lisa Marie Bronson
Produksjonsår: 1996
Språk: Engelsk
Spilletid: 90 min.
Visningsformat: DVD

Å skape sin egen historie

watermelon 1En lesbisk filmskaper forsøker å rulle opp livshistorien til en ukjent, svart skuespillerinne fra 1930-tallet. Bortsett fra de åpenbare PK-poengene, høres dette kanskje ikke ut som det beste utgangspunktet for en humoristisk mockumentary. Men det er det altså.

Cheryl Dunye har både skrevet og regissert filmen, og er samtidig dens hovedperson «Cheryl». Hun jobber i ei videosjappe, og har lagt merke til at svarte kvinnelige skuespillere sjeldent krediteres for sine roller. Mockumentaren følger henne i forsøket på å finne ut hvem karakteren «The Watermelon Woman» er.

Filmen tar på smart og tidvis hylende morsomt vis opp diskusjonen om hvem som har rett til å fortelle hvem sin historie, om «hvit» vs. «svart» feminisme. Et av høydepunktene er når selveste Camille Paglia stiller opp med en parodi av seg selv hvor hun ettertrykkelig konkluderer med at rollefiguren «vannmelonspisende svart kvinne uten navn» ikke bør regnes som nedverdigende på noen måte, med begrunnelsen: Look at what white middle-class feminists stand for! Anorexia and bulimia!

Filmskaper Dunye har en lekende tilnærming til formatet, og tidvis får seerne være med også behind the scenes. Som når Cheryl underveis i et opptak på gata blir tilsnakket av en politikonstabel som tar henne for å være en mann og kaller henne en «crackhead freak». Selv om scenen kanskje først og fremst er med i kraft av sin komiske effekt, er den også en sterk skildring av den formen for ubevisst marginalisering som det er så viktig å komme til livs om likestilling på alle fronter er målet. Og det er det jo, men det skader ikke å ha det litt morsomt på veien.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.