Home » Lords of Dogtown

Lords of Dogtown

Originaltittel: Lords of Dogtown
Manus: Stacey Peralta
Medvirkende: John Robinson, Emile Hirsch, Victor Rasuk, Heath Ledger m.fl.
Produksjonsår: 2005
Nasjonalitet: USA
Språk: Engelsk tale, norsk undertekst
Visningsformat: DVD

“This is our time, bros!”

01På 1970-tallet, i et tøft nabolag kjent som Dogtown i Venice, California, startet Z-boys en revolusjonerende ny måte å skate. Z-boys var surfere kjent for sin aggressive stil. De kombinerte livsfarlige surfeteknikker med skatesporten. Nabolagets bassenger sto tomme på grunn av tørken, og med hjul av polyuretan la de grunnlaget for det som i dag kalles ekstremsport, og de skapte en livsstil som spredte seg og ble et verdensomspennende motkulturelt fenomen. Over natten ble de sensasjoner, og lokale legender.

Filmen er skrevet av Stacy Peralta, en av de orginale Z-boys, og er inspirert av dokumentaren Dogtown and Z-Boys (2001). Peralta står også bak dokumentaren Bones Brigade: An autobiography (2012), og skatelaget av samme navn, som starter der Dogtown and Z-boys slutter. Regissøren Cathrine Hardwicke gir filmen et upolert preg, i tråd med den ressursterke gjør-det-selv-estetikken til tiden og stedet som skildres. Hun og Peralta er mest interesserte i gjenskape et miljø, og scenene har både den løse stopp-og-start-rytmen til en lang sommer dag og den rastløse energien til unge gutter i midten av tenårene. Hardwicke disker opp et mylder av vanvittig kul skateaction, med Tony Alva selv som koreograferer stuntene. Skatescenene er godt satt sammen, med kameraet ofte fastspent på et eget brett, noe som gir publikum en ekte ”in the moment” følelse av å fly ned fortauet. Filmens grove kanter passer perfekt til dens semi-dokumentarisk stil.

Filmen tar godt tak i deg mens Stacey (John Robinson), Jay (Emile Hirsch) og Tony (Victor Rasuk) flytter seg fra surfe- til skatebrett, sliter med rivalisering, familieproblemer og konsekvensene av plutselige berømmelse. Skating er en sport som kombinerer eleganse, mot og ferdigheter. Her ser vi hvordan den ble til.

Inspired by the true story from the 1970s about Zephyr skate team who raised skateboarding to new heights, and changed the world of sports forever. We watch as the Z-boys struggle through rivalries, family problems and the consequences of sudden fame.