Home » Mary & Max

Mary & Max

Originaltittel: Mary & Max
Manus: Adam Elliot
Foto: Gerald Thompson
Musikk: Dale Cornelius
Medvirkende: Bethany Whitmore, Toni Collette, Philip Seymour Hoffman m.fl.
Produksjonsår: 2009
Nasjonalitet: Australia
Språk: Engelsk tale, norske undertekster
Spilletid: 90 min.
Visningsformat: Blu-ray

Dysfunksjonelt vennskap

mary-and-max1Mary & Max er den første helaftensfilmen til den australske regissøren Adam Elliot. I denne ganske mørke animasjonsfilmen møter vi åtte år gamle australske Mary Dinkle, og hennes mildt sagt dysfunksjonelle familie. Med en distrahert far på den lokale tefabrikken, en alkoholiker til mor og mobbing på skolen, sliter Mary. Hennes største ønske er å finne seg en venn, og med dette i tankene river hun en side fra en amerikansk telefonkatalog og skriver ved en tilfeldighet et brev til den New York baserte Max Horowitz, som selv sliter med en rekke problemer. Vi ser verden gjennom to par øyne, og dette reflekteres i filmens fargebruk. Mary er jordnær, og vi ser hennes verden slik hun ser seg selv, musebrunt og kjedelig, filmet gjennom et sepia-filter, med lite til nyanser. For Max er verden er bare svart-hvitt. Etter år med brevskriving, der to mennesker lærer om hverandre og livet generelt (Hvor kommer babyer fra?), begynner de å farge hverandres liv. Filmen tar for seg de neste tjue årene med brevskriving mellom de to ulike partene.

Til tross for den enkle og til tider barnslige animeringsstilen, er dette ingen film for de yngste. Selv om filmens hovedtema er vennskap, tar filmen for seg såre temaer som mental helse, mobbing, autisme, selvmordsforsøk, psykiatri, tap og marginalisering, ofte fortalt med veldig mørk humor. Det er allikevel en viktig film som bør sees av de fleste.

For de som har fulgt med på filmkarrieren til Adam Elliot, (som både har skrevet og regissert filmen), vet man at han ikke er en nybegynner når det kommer til animasjonsformatet. Helt siden eksamensfilmen Uncle (1996) ble vist på Animerte dager i Oslo i 1998, har Elliot opparbeidet seg en fanskare. Uncle ble den første av filmene i en «familietriologi» (Uncle, Cousin (1998) og Brother (1999), som i likhet med Mary & Max, og senere den Oscar-vinnende kortfilmen Harvie Krumpet, er alle basert på regissøren og hans venner og families ekte opplevelser og erfaringer. Elliot har, etter suksessen med sine filmer fått tilbud om jobb i diverse animasjonsstudioer, men mener selv at filmene hans er for merkelige til å passe inn i vanlige studioer. Adam Elliot grunnla sitt eget animasjonsstudio, Adam Elliot Pictures, og jobber den dag i dag med både bøker og filmer.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.