Home » Murderball

Manus: Dana Adam Shapiro
Foto: Henry Alex Rubin
Musikk: Jamie Saft
Medvirkende: Joe Soares, Keith Cavill, Christopher Igoe, Mark Zupan m.fl.
Produksjonsår: 2005
Nasjonalitet: USA
Språk: Engelsk tale, utekstet
Visningsformat: 35mm

"No arms, no legs, no problem"

pg-20-murderball-reutersMurderball var det opprinnelige navnet på rullestolrugby, dette skyldes aggressiviteten og det svært høye tempoet. Rullestolrugby er en full-kontakt sport, hvor stolene har blitt forsterket og pansret for å tåle hamringen. Sporten ble laget slik at kvadriplegiske idrettsutøvere med et bredt spekter av funksjonelle ferdighetsnivåer skal kunne spille integrerte offensive og defensive roller. For å spille rullestolrugby internasjonalt må man ha vansker med å bevege seg, eller være svak i minst tre lemmer.

Dokumentaren følger Mark Zupan og hans lagkamerater på landslaget til USA i løpet av et par sesonger, hvor dramaet er like ladet av banen som på. Filmen følger også Joe Soares som med stigende alder blir droppet fra det amerikanske laget. Han hevner seg ved å bli trener for kanadierne, og dette skaper en brennede rivalisering mellom lagene, såvel som mellom Soares og Zupan.

Spillerene snakker åpent om skadene sine, følelser, sexliv, konkurranseinnstinkt, og kjærlighet til spillet. Disse unge mennene har fått sine liv drastisk endret, og har overvunnet utenkelige hindringer. Å se dem i aksjon – både av og på banen – knuser enhver stereotypi man måtte ha om fysisk funksjonshemmede. Filmen formmidler noe viktig om hva det vil si å være menneske, leve et fullverdig liv, og hva det er å være en vinner.

Alt i alt er Murderball en underholdende og gripende dokumentar som viser at å måtte leve livet i rullestol ikke betyr at moroa må ta slutt. Som enhver god sportshistorie har den alle de viktige ingrediensene: store personligheter, spenning, rivalisering, strålende sportslige ferdigheter, og ikke minst: seier mot overveldene odds.

An entertaining and gripping documentary which shows that being confined to a wheelchair doesn’t mean the fun has to end.