Home » Santouri

Santouri

Originaltittel: Santouri
Manus: Dariush Mehrjui og Vahidéa Mohammadi
Foto: Turaj Mansouri
Musikk: Mohsen Chavoshi og Ardalan Kamkar
Medvirkende: Bahram Radan, Golshifteh Farahani m.fl.
Produksjonsår: 2007
Nasjonalitet: Iran
Språk: Persisk tale, engelske undertekster
Spilletid: 105 min.
Visningsformat: DVD

«You see, my mother was really against music, but music made by brain shine. It opened my mind. It made life sweet»

santouri_640Vi befinner oss i Teheran. Blant alle menneskene som stiger ut av undergrunnsbanen fester blikket vårt seg på en langhåret mann i trettiårene: Ali Santoori. En artist som har kombinert det eldgamle instrumentet Santour med popkulturelle toner, og slik blitt en musiker som mange respekterer og beundrer. Han er også blitt nektet å spille offentlig, så konsertene hans er redusert til kun private arrangementer, som bryllup og private konserter. Vi ser hvordan mennesker i trettiårene har omgjort sin egen stue til et konsertlokale, slik at undertrykte musikere som Ali Santoori kan framføre. Utenom musikken, som er hans store lidenskap, har Ali også en annen stor kjærlighet i livet: hans kone Hanieh. Sammen trosser de undertrykkelse og ensomhet. Hanieh blir dessuten en viktig inspirasjonskilde for tekstene som Ali skriver. Men når Ali utvikler en heroinavhengighet, blir alt satt på prøve.

Filmens distribusjon bærer lignende skjebne som hovedpersonen i filmen. Det var mange grunner til at denne filmen skulle bli en stor publikumsfavoritt. For det første hadde filmen to av de mest populære skuespillerne i Iran, Bahram Radan og Golshifteh Farahani. For det andre vant filmen publikumsprisen i et av landets aller største filmfestivaler, Fajr film festival. Samfunnskritikken i filmen skapte bekymringer for presteregimet, og dermed ble den nektet kinodistribusjon. Filmen ble utgitt på bootleg-kopier, og endte opp som en av de mest populære filmene fra det forrige tiåret i Iran.

Filmen er et fascinerende portrett av hovedstaden i Iran, og en mørk skildring av et samfunn som er svært forskjellig fra vårt eget. Allikevel er det fortsatt noe allment menneskelig i tematikken. Filmen tematiserer hva som er mest knusende for et menneske. Det er ikke undertrykkelse, økonomisk usikkerhet, heroinavhengighet eller en brukket hånd, men ensomheten og tapet av den store kjærligheten.

Santouri (2007) is the story of the musician Ali Santoori who is an admired and respected musician in Tehran, the capital of Iran. Sadly, he has been banned from performing in public, but together with his wife they withhold against oppression and keep on creating music in each other’s company. The movie is a striking portrait of contemporary Iran, but also a story about the importance of music, love, and the crushing force of loneliness.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.