Home » Star Wars-maraton

Manus: George Lucas, Lawrence Kasdan, Leigh Brackett
Foto: Gilbert Taylor/Peter Suschitzky/Alan Hume
Musikk: John Williams
Medvirkende: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher m.fl.
Produksjonsår: 1977/1980/1983
Nasjonalitet: USA
Språk: Engelsk
Visningsformat: Blu-ray

LeiadeathstarBergen Filmklubb vil gi deg en unik mulighet til et intensivt møte med historiens fremste og mest betydningsfulle science-fictionfilmer. Dersom du aldri har sett dem før, er det på høy tid. Dette er en gylden mulighet til å bygge solid, obligatorisk filmhistorisk kompetanse. Filmene handler kort fortalt om den uendelige kampen mellom godt og ondt. Det er fra disse filmene vi har uttrykk som: «May the force be with you» og «I am your father» De udødeliggjorte karakterene: Luke Skywalker, Darth Vader, Han Solo, Princess Leia, Obi-Wan Kenobi, C3PO & R2D2 og Yoda, bare for å nevne noen, så dagens lys på syttitallet, men lever i dag et liv langt utover det som har fått plass på filmlerretet. Man bør bli overrasket om det finnes en ting i denne verden som ikke er blitt gjenskapt i ny form for å gi referanse til Star Wars. Det finnes alt fra hagemøbler i tre hugget ut som ”stormtroopers”, pelskledde Chewbacca-jakker, for ikke snakke om kokeboken som gir oppskrifter på alt fra «Wookie Cookies» til «Dark Side Salsa».

Det er søndag 29. mars det skjer, og slik vil kvelden forløpe (klokkeslett kommer!):

Star Wars Episode 4: Et nytt håp (1977)

Star Wars Episode 5: Imperiet slår tilbake (1980)

Star Wars Episode 6: Jedi-ridderen vender tilbake (1983)

I første film blir vi trukket inn i et univers der imperiet sitter med makten. En liten gruppe opprørere setter til verks en aksjon for å stjele plantegningene til imperiets mektigste våpen, Dødsstjernen. Darth Vader som er keiserens mest betrodde tjener blir satt på oppgaven for lokalisere opprørerne. I mellomtiden møter vi den eventyrlystne Luke Skywalker som stifter bekjentskap med den gamle jedien Obi-Wan Kenobi. Sammen reiser de gjennom galaksen for å ta opp kampen mot imperiet, og komme opprørerne til unnsetning.

I Episode 5 av Star Wars slår imperiet tilbake og knuser den hemmelige basen til opprørerne på isplaneten Hoth. Opprørerne blir splittet, og Luke Skywalker tar steget videre i jedi-opplæringen ved å oppsøke mester Yoda i Dagobahs sumper. Darth Vader er nå besatt av å finne Luke Skywalker, og vende ham over til den mørke siden. Parallelt flykter Han Solo og prinsesse Leia fra imperiet for så å havne på gassplaneten Bespin, der ikke alle har like gode intensjoner.

I Star Wars episode 6 er imperiet godt i gang med byggingen av en ny Dødsstjerne. Luke og Leia har reist til Tatooine for å redde Han Solo fra den fleskete gangsteren Jabba the Hut. Senere returnerer Luke til Dagobah som han har lovet, for å fullføre jedi-treningen hos mester Yoda. På dette tidspunkt er Yoda døende, men får allikevel videreført viktig viten til Luke før han blir en del av kraften. Luke gjenforenes med opprørerne og de setter kurs mot Endors skogmåne, hvor de allierer seg med en stamme av teddybjørner. Luke føler han må konfrontere Darth Vader igjen, og reiser til Dødsstjernen. Denne gang prøver Luke å vende Vader over til den gode siden, men keiseren har et sterkt grep over han – og nå Luke. Vil de begge gå over til den mørke siden, eller finnes det håp?

Bergen Filmklubb would like to present a unique opportunity for you to see three of the most influential science-fiction films of all time. If you have not seen them before, this is a golden chance to see them all in on one night. Sunday 29th of March we are screening Star Wars episode 4, 5 and 6. May the Force me with you.