Home » Beau Travail

Beau Travail

Beau-Travail-2Tittel: Beau Travail
Originaltittel: Beau Travail
Manus: Claire Denis, Jean-Pol Fargeau. Basert på en roman av Herman Melville.
Foto: Agnès Godard
Musikk: Charles Henri de Pierrefeu & Eran Tzur
Medvirkende: Denis Lavant, Michel Subor, Grégoire Colin, m.fl.
Produksjonsår: 1999
Nasjonalitet: Frankrike
Språk: Fransk tale, engelske undertekster
Spilletid: 92 min.
Visningsformat: DVD

“Serve the good cause and die"

På et svett diskotek i Djibouti danser kvinner i 20-årsalderen til lyden av tyrkisk popmusikk. Soldater med uniform smyger seg omkring kvinnene og prøver å forføre dem; disse soldatene er franske, og utsendt til å bli stasjonert i Djibouti. Slik begynner Beau Travail (1999), omtalt som en av de beste filmene fra 1990-tallet, og utropt av flere, deriblant filmskaperen Steve McQueen, til en av de ti beste filmene noensinne.

Filmen tar for seg skjebnen til den fiktive Sersjant Galoup, som forteller om hvordan han ble vraket fra Fremmedlegionen. Filmens narrativ består av hovedpersonen som skriver i en dagbok, om minnene fra tiden i Fremmedlegionen: kveldene gatelangs i Djibouti, nakenbading i den stekende solen, og de spirituelle treningsritualene. For ham var dette paradis, og for ham gikk dette tapt – men hvorfor?

Claire Denis’ karriere begynte på den statlige filmskolen i Frankrike. Her kom hun i kontakt med hennes viktigste samarbeidspartner, fotografen Agnès Godard. Sammen jobbet de som assistenter på en rekke filmer, deriblant Wim Wenders’ Paris, Texas (1984). Disse kvinnene utviklet et estetisk uttrykk hvor det maskuline møter det feminine. Dette er ikke minst iøynefallende i Beau Travail: kameraets blikk på karakterene transformerer soldatenes maskuline kropp til noe skjørt og vakkert.

Man kan trekke flere paralleller mellom Beau Travail og eldre fransk film, deriblant I fjor i Marienbad (1961). Disse filmene handler delvis om det samme, nemlig minnets forvrengning av det som skjedde: er det vi husker om en hendelse, faktisk det som skjedde? Det som imidlertid skiller Beau Travail fra eldre fransk film, er de mange musikkvalgene i filmen. Lydsporet er svært variert, og består av alt fra klassisk musikk til Neil Young. Dette er nok et eksempel på de mange kontrastene man finner i Beau Travail: filmen er sofistikert og intellektuell, men samtidig underholdende, jordnær, og, ikke minst, vanvittig kul.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.