Home » Kampen om Algerie

Kampen om Algerie

Kampen_om_Algerie12Tittel: Kampen om Algerie
Originaltittel: La Battaglia di Algeri
Manus: Gillo Pontecorvo og Franco Solinas
Foto: Marcello Gatti
Medvirkende: Brahim Hadjadj, Jean Martin, Yacef Saadi, Samia Kerbash m.fl
Produksjonsår: 1966
Nasjonalitet: Algerie/Italia
Språk: Arabisk, fransk, italiensk og engelsk tale, norske undertekster
Spilletid: 121 min.

Hvorfor franskmenn gjør seg best på kjøkkenet

Franskmennene samlet som kjent på nord-afrikanske land. I 1830 fant de ut at Algerie ville gjøre seg godt sammen med de andre sandkoloniene, og dermed begynte grusomhetene. I motsetning til nabolandene, ga Algerie aldri helt opp. Etter å ha utryddet godt og vel en tredjedel av befolkningen, hadde de franske styrkene stadig sitt fulle hyre med ikke å dø. FLN, den algirske frigjøringsfronten, trappet opp motstanden på femtitallet, og etter mye kuler, krutt og byråkrati ble de erklært uavhengige i 1962. Mellom 1954 og 1962 brøt begge sider alle tenkelige regler for ”korrekt” krigføring, og satt på mange måter et eksempel alt for mange har fulgt siden. Bruk av terror, tortur og propaganda ble tatt til nye høyder. Filmen omhandler nettopp denne perioden og disse virkemidlene, og lykkes så godt i sin fremstilling at den har vært brukt som håndbok av både okkuperte og okkuperende styrker siden. IRA, Black Panthers og dresskledde menn i Pentagon er blant fansen.

Filmen holder fokus på den algirske siden av saken, og følgelig blir de franske okkupantene noe glatte og personlighetsløse, noe som er helt i tråd med filmens forsøk på å gjenskape stemningen følt i et hav av checkpoints, razziaer og apartheid. Gjennomført bevisst kameraarbeid, nærheten vi får til krigerne, de klaustrofobiske kulissene og Ennio Morricones minst typiske lydspor noensinne gjør dette til en usedvanlig drivende og underholdende historietime.

Filmen ble upassende nok nominert til tre Oscarstatuer, vant Gulløven i Venezia og mottok en spesialpris fra FN en del år etterpå.

Skrevet av Cinemateket i Bergen.

 

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.