Home » Kes

Kes

Title: KES ¥ Pers: BRADLEY, DAVID ¥ Year: 1969 ¥ Dir: LOACH, KEN ¥ Ref: KES001AQ ¥ Credit: [ WOODFALL/KESTREL / THE KOBAL COLLECTION / BARNETT, MICHAEL ]Tittel: Kes
Originaltittel: Kes
Manus: Barry Hines, Ken Loach, Tony Garnett
Foto: Chris Menges
Musikk: John Cameron
Medvirkende: David Bradley, Freddie Fletcher, Lynne Perrie, Colin Welland, Brian Glover, m.fl.
Produksjonsår: 1969
Nasjonalitet: Storbritannia
Språk: Engelsk tale, norske undertekster
Spilletid: 109 min.
Visningsformat: DVD

 

Femten år gamle Billy Chasper har lite i livet å glede seg over. Skoledagen preges av mobbing fra medelever og konstant mishandling – både fysisk og mentalt – av de voksne. Denne hverdagen er stort sett ikke bedre hjemme: broren er brutal og moren har lite positivt å si om gutten. Fremtiden bringer heller ikke mye håp ettersom det eneste reelle alternativet for en gutt som ham er et liv i gruvene. Etter å ha vandret rundt i skogene rundt landsbyen finner han et falkerede og bestemmer seg for å trene en falk. Ettersom Billy begynner å mestre falketreningen, stiger selvfølelsen hans sammen med hans håp for fremtiden -men denne lykken kan bli kortvarig.

Ken Loach er kjent for sine gripende sosialrealistiske filmer og skildrer med Kes (1969) et arbeidersamfunn på en unik måte. Filmen er basert på boken Kestrel for a Knave av Barry Hines og vant i 1970 BAFTA i kategorien Beste Britiske film. Skuespillerne i filmen ser ut som de er tatt direkte ut fra en arbeiderlandsby og bærer lite preg av å være skuespillere nettopp fordi de ikke er det. Dette fanger dermed arbeiderklassefølelsen bra og gjør dette med at den er filmet i Barnsley, Nord-England og er en lavbudsjetsfilm. For mange britiske menn av denne generasjonen, står  filmen svært sentralt ettersom den på veldig realistisk måte skildrer oppveksten til barn som ikke passet inn i den tids rigide samfunnsstruktur.

Selv med sin dystre tone finner man en del humoristiske element. Fotballscenen er på mange måter et oppløftende og tragikomisk øyeblikk der en gymlærer lever ut sin store drøm om å være Bobby Charlton, samtidig som han er dommer i spillet. Kes er en interessant sosialrealisme som viser at gode filmer kan være enkle, men samtidig dype.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.