Home » Les quatre cents coups

Les quatre cents coups

Les 400 coupsTittel: Les quatre cents coups
Originaltittel: Les quatre cents coups
Manus: François Truffaut
Foto: Henri Decae
Musikk: Jean Constantin
Medvirkende: Jean-Pierre Léaud, Claire Maurier, Albert Rémy m.fl.
Produksjonsår: 1959
Nasjonalitet: Frankrike
Språk: Fransk tale, norske undertekster
Spilletid: 99 min.
Visningsformat: 35mm

“Noen ganger forteller jeg dem sannheten og de tror fortsatt ikke på meg, så da foretrekker jeg å lyve”.

François Truffaut debuterte med På vei mot livet da han var 27 år. På dette tidspunktet hadde han lenge vært aktiv i det franske filmmiljøet. Allerede som 15-åring lagde han sin egen filmklubb, etter å ha droppet ut av skolen. Her møtte han filmkritikeren André Bazin (”nybølgens far”), og slik begynte han å skrive for filmmagasinet Les Cahiers du Cinema.

I 1954 skrev han et essay som het Une certaine tendance du cinéma français (En viss tendens i fransk film) som ble publisert i magasinet. Her kritiserer han de såkalte kvalitetsfilmene. Han skiller også mellom to typer regissører: auteurene, som har sitt personlige preg, og ’metteurs en scene’, som mangler originalitet. ”Det finnes ikke gode og dårlige filmer, bare gode og dårlige regissører”, er en av spissformuleringene fra essayet. Teksten fikk mye oppmerksomhet og både ris og ros – men mest ris – nettopp fra dem han gikk løs på i essayet. Truffaut ble faktisk utestengt fra Cannes Filmfestival i 1958 på grunn av kritikken rettet mot det franske filmmiljøet. Året etter tok han imidlertid Cannes med storm med debutfilmen sin.

Ifølge Truffaut fraskriver man seg det kreative ansvaret når man ikke er med i skriveprosessen. Som en av de største nybølgeregissørene og auteurene deltok han nemlig kreativt i alle ledd av filmskapingen. På vei mot livet er skrevet og regissert av Truffaut, og i tillegg basert på hans egen oppvekst. Tolv år gamle Antoine Doinel vokser opp under simple kår i Paris, med sin irritable mor og stefar. Det går skeis på skolen, som fører til at det går skeis hjemme, som fører til at han blir plassert på ungdomsanstalt hvor det også går skeis… Med andre ord klarer Antoine aldri å lykkes, og han ender alltid opp med å bli straffet. Men det er glimt av glede og gode stunder også. Filmen skildrer hvordan det er å være barn, med alle eventyrene og urettferdighetene som hører med – dette er noe alle kan føle på og kjenne seg igjen i. På vei mot livet vant prisen for beste regi i Cannes, og ble Truffauts internasjonale gjennombrudd. Han var med på å inspirere sin generasjon til å lage kunstfilm på lavt budsjett, og han beviste at denne type film kunne vinne prestisjetunge priser og samtidig nå ut til et bredt publikum.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.