Home » Post Tenebras Lux

Post Tenebras Lux

Post-Tenebras-Lux-12-klein-websiteTittel: Post Tenebras Lux
Originaltittel: Post Tenebras Lux
Manus: Carlos Reygadas
Foto: Alexis Zabe
Musikk: Pablo Chemor
Medvirkende: Nathalia Acevedo, Rut Reygadas, Aldolfo Jiménez Castro, m.fl.
Produksjonsår: 2012
Nasjonalitet: Mexico
Språk: Spansk tale, engelske undertekster
Spilletid: 115 min.
Visningsformat: Blu-ray

«Cinema should be closer to music. To quote Picasso, when you see flowers do you ask God what they mean?» - Carlos Reygadas

 

Med Post Tenebras Lux (2012) vant mexicanske Carlos Reygadas i 2012 regiprisen i Cannes. Filmen splittet imidlertid kritikere i to. Noen mente den var en pretensiøs, forvirrende og substansløs selvforhøying, mens andre hyllet den for å være et dypt spirituelt og gripende visuelt mesterverk. Samme hvilken side en skulle befinne seg på i diskusjonen er det allikevel få som kan benekte at Post Tenebras Lux er en intens filmopplevelse ulik meste.

I følge regissøren er filmen semi-selvbiografisk. Det vil si: selvbiografisk i den forstand at den ikke utelukkende baserer seg på faktiske hendelser fra regissørens liv, men også drømmer, fantasier og ikke minst frykt. Selv om den spinner rundt et konkret emosjonelt drama om et ekteskap i forfall, bryter Reygadas hele tiden med narrativ og presenterer en rekke sekvenser som er vanskelige å plassere i tid og dimensjon. På denne måten fungerer filmen som et slags impresjonistisk filmdikt – bygget opp av fragmenter som samlet uttrykker noe sårt og samtidig komplekst menneskelig.

Filmens forvirrende natur strekker seg også til det filmtekniske: En slags forvrengning på kameralinsen som ”smører ut” bildekantene blir brukt av og på filmen igjennom. Et kuriøst grep som tilsynelatende mangler en tilhørende gimmick og konkret motivasjon, men som både skaper en bevissthet rundt kameraets plassering og gir en drømmeaktig effekt. Naturalistisk skuespill utøves under en fargepalett som tidvis er på grensen til utenomjordisk. Autensitet og magi går hånd i hånd med matchende sko gjennom Reygadas filmunivers.

Post Tenebras Lux (latin for ”lys etter mørke”) er en psykedelisk, åndelig og underlig film.  Like forstyrrende som varm.  Like innbydende som avvisende. En film som kanskje for noen vil oppleves som et avantgardistisk runk, mens andre vil beundre den for å representere nøyaktig hva en film burde være. Og selv om en som seer skulle falt frustrert av lasset midtveis i filmen har den nok av øyeblikk som isolert sett er såpass fengslende og magiske at en aldri klarer å sone helt ut.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.