Home » Starship Troopers

Starship Troopers

Starship-Troopers-9-e1454001829374Tittel: Starship Troopers
Originaltittel: Starship Troopers
Manus: Ed Neumeier
Foto: Jost Vacano
Musikk: Basil Poledouris
Medvirkende: Casper Van Dien, Denise Richards, Michael Ironside m.fl.
Produksjonsår: 1997
Nasjonalitet: USA
Språk: Engelsk tale, norske undertekster
Spilletid: 129 min.
Visningsformat: Blu-ray

”I’m from Buenos Aires, and I say KILL ’EM ALL!!!”

I Starship Troopers (1997) møter vi John D. Rico – en ung argentinsk (!) mann som lever i et futuristisk og gjennomsyret militarisert samfunn. Her er statsborgerskap ikke er en fødselsrett, men et privilegium man oppnår gjennom å  fullføre en toåring militærtjeneste. Når menneskenes intergalaktiske overlegenhet trues av en insektlignende alienrase (som følgelig bare kalles ”bugs”) blir Rico og vennene hans sendt til fiendens hjemplanet Klendathu for å ta del i en krig hvor det eneste som gjelder er å drepe eller bli drept.

Starship Troopers gjenforente regissør Paul Verhoeven (Total Recall (1990), Basic Instinct (1992)) og manusforfatter Ed Neumeier – ti år etter sci-fi klassikeren Robocop (1987). Resultatet er en hypervoldelig sci-fi-krigsfilm befolket av glattbarberte – nesten Barbie-dukkelignende mennesker – som det kan være vanskelig å føle noe særlig for. Tidvis får man også følelsen av at dialogen ikke alltid flyter like bra, og at skuespillet fra den hovedsakelig unge og uerfarne rollebesetningen fort kan oppfattes som stivt. Dette er selvfølgelig kjennetegn som preget mange av actionfilmene som kom ut av studiosystemet på 80- og 90-tallet.

På tross av, eller er det muligens på grunn av disse svakhetene, er det vanskelig å ikke like Starship Troopers. Den overdrevne, tegnefilmaktige volden, det  stive skuespillet og den cheesy dialogen virker nesten i filmens favør da det gir en humoristisk og leken edge. Det bidrar også til å forsterke den satiriske framstilling Verhoeven gir oss av det militariserte og fascistiske samfunnet rollekarakterene manøvrerer seg i. Spesialeffektene, som er en herlig kombinasjon av digitale og praktiske effekter, har også holdt seg overraskende bra. Starship Troopers er en kuriositet av en film. En film som skjuler budskapet sitt bak en overfladisk fasade, men som først og fremst er et utrolig underholdende actioneventyr og fortjener å nytes på den store skjermen.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.