Home » The Killing

The Killing

14021492_10154250361105465_7589999645470355250_nTittel: The Killing
Originaltittel: The Killing
Manus: Stanley Kubrick
Foto: Lucien Ballard
Musikk: Gerald Fried
Medvirkende: Sterling Hayden, Coleen Gray, Ted de Corsia mfl.
Produksjonsår: 1956
Nasjonalitet: USA
Språk: Engelsk tale
Spilletid: 85 min.
Visningsformat: 35mm

Johnny Clay har nettopp brutt ut av fengsel, og planlegger å gjennomføre et siste ran før han gifter seg med kjæresten, Fay. Han bestemmer seg for å slå til mot en travpark mens et av de største løpene pågår, og håper å kunne stjele to millioner dollar. For å kunne gjennomføre ranet blir han nødt til å sette sammen et team, bestående av ulike småkriminelle med sine respektive ekspertiseområder. Alle har de sine egne grunner til å være med, men ikke alle viser seg å være helt til å stole på. En av dem, George Peatty, er lei av å føle seg som en taper i sin kones øyne, og ender opp med å fortelle henne om ranet. Dette kan vise seg å være en stor tabbe.
 
Stanley Kubrick var kun 28 år gammel da The Killing (1956) gikk på kino. Tross sin unge alder viste han seg å ha et stålgrep om krim-thrilleren, og filmen har senere blitt omtalt som en av tidenes mest oppfinnsomme og underholdende bidrag til sjangeren. Handlingen er basert på Lionel Whites roman med samme navn. Den relativt ukompliserte fortellingen om en gruppe kjeltringer blir i Kubricks behandling en gripende og rå film, med en rekke spennende karakterer i sentrum.
 
Filmen har i ettertid fungert som en stor inspirasjonskilde for flere regissører, noe som kanskje kan sees best i Quentin Tarantinos Reservoir Dogs (1992), hvor bruken av fragmentert narrativ står sterkt. The Killing er en ubestridelig filmklassiker innen krim-sjangeren.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.