Home » Vilde Tuv + The Adventures of Ford Fairlane

Manus: Renny Harlin
Foto: Oliver Wood
Musikk: Yello
Medvirkende: Andrew Dice Clay, Wayne Newton, Priscilla Presley, Lauren Holly, Morris Day, Robert Englund og Ed O´Neill. m.fl.
Produksjonsår: 1990
Nasjonalitet: USA
Språk: Engelsk tale, norske undertekster
Visningsformat: Blu-ray

Det blåser ingen vinder inni huset / ”So many assholes.. So few bullets..”

Vi i Bergen filmklubb er åpenbart veldig glade i film, men vi er også svake for musikk. Spesielt musikk fra Bergen. Vi gleder oss derfor helt utrolig mye til denne lørdagskvelden, når vi får besøk av en av byens mest spennende artister: Vilde Tuv. Hun skal spille konsert, og har i tillegg valgt en film som vi skal vise.

For de uinnvidde: Vilde Tuv er en singer/songwriter fra Bergen, som ga ut sin debutplate D´meg i tidligere i år. Med sine lavmælte og minimalistiske, men samtidig helt utrolig uttrykksfulle låter har hun rukket å bli en ny favoritt for mange. Hun har som regel et enkelt live-oppsett, bestående av kun basstromme, vokal og gitar, og klarer med dette å skape en intim og nydelig stemning som trollbinder alle i rommet.

Om filmvalget sier hun: ”Dette er en film jeg har hatt lyst til å se helt siden jeg fikk høre at hovedpersonen i filmen, selveste Rock n Roll detective, alltid bestilte Sambucca Milkshake, noe jeg syntes hørtes veldig godt ut. Jeg har hatt lyst til å se den i snart et år, men liker ikke å se på film alene, så når jeg ble spurt om å velge en film å se sammen med hele Bergen Filmklubb var jeg ikke i tvil.”

The Adventures of Ford Fairlane.

The Adventure Of Ford Fairlane er en spesiell detektivkomedie som finner sted i musikkbransjen i L.A. Her blir en vulgær detektiv ansatt for å finne en savnet groupie, hvilket etter hvert fører ham inn i et mordmysterium. Filmen huskes gjerne på grunn av sin rike flora av sitater. Hovedkarakteren, Ford Fairlane, stammer fra en bokserie av forfatter Rex Weiner og var mellom 1979 og 1980 et ukentlig innslag i publikasjoner som The New York Rocker og LA Weekly.

Ved lansering ble filmen dårlig mottatt av både kritikere og det kommersielle markedet, og den vant blant annet en Golden Raspberry Award for verste film. Men til tross for dette, bærer den mange kvaliteter – kanskje særlig for de som liker humor av det litt sære og støtende slaget. I Norge ble den spesielt godt mottatt da den kom ut på VHS i 1992. Gullgruven av minneverdige filmsitater genererte en voldsom popularitet og sørget for å gi filmen kultstatus. På starten av totusentallet ble den nyutgitt på DVD på grunn av stor etterspørsel fra det norske publikum. Det samme skjedde også i Ungarn og Spania, men der skyldtes populariteten mest at kjente musikere og skuespillere gjorde en fantastisk overdub av filmen.
For å komme ordentlig i stemningen, flytter vi oss over på Chagall denne kvelden. Fantastisk musikk, fantastisk film – hva mer kan man ønske seg en lørdagskveld. Sees!