Home » Shame

Shame

Shame4Originaltittel: Shame
Manus: Steve McQueen, Abi Morgan
Foto: Sean Bobbitt
Musikk: Harry Escott
Medvirkende: Michael Fassbender, Carey Muligan
Produksjonsår: 2011
Nasjonalitet: Storbritania
Språk: Engelsk
Spilletid: 101 min.
Visningsformat: DCP

Steve McQueen har i det siste tiåret befestet sin posisjon som en av samtidens mest spennende visuelle kunstnerne fra Storbritannia. For sitt kunstnerskap mottok han i 1999 den svært prestisjetunge Turnerprisen, og derifra har det bare gått oppover. For sin debutfilm, Hunger (2008), mottok McQueen Gullkameraet i Cannes. Med sin nyeste film, 12 Years a Slave (2013), mottok han dessuten en Oscar for beste film. I lys av dét, la det ikke eksistere noen tvil om at Steve McQueen er en av de høyest respekterte stemmene innen ny film.

Med den kunstnerisk ambisiøse Hunger belyste han Bobbie Sands sultestreik i Irland i 1981. I 12 Years a Slave tok han utgangspunkt i historien om Solomon Northrup, en mann som ble kidnappet og kastet inn i slavesystemet i USA i 1841. Mens både Hunger og 12 Years a Slave er sanne historier om sterke figurer innen henholdsvis britisk og amerikansk historie, er Shame en moderne og sofistikert historie om sexavhengighet.

Hovedpersonen Brandon er en svært attraktiv mann, med en sexavhengighet som han nøye dyrker gjennom store mengder pornografi og meningsløse one-night stands. Dette fungerer som et flukt fra det faktum at han faktisk trenger hjelp. Brandons system av sex og onani skaper en midlertidig rus som gir ham den avløsningen han trenger for å kunne fungere som normalt i hverdagen. Systemet forstyrres plutselig når hans søster kommer på uanmeldt besøk. Med ett er Brandon tvunget til å ta et

Filmen fikk den strengeste aldersgrensen en film kan få i USA, NC17. I USA utgjør dette et stort problem, fordi det medfører at en rekke av landets største kinokjeder nekter å vise filmen. Dette fører igjen til at filmer som mottar dette stemplet må se seg slått i kampen mot å tjene tilbake budsjettet sitt. Folkene bak Shame prøvde imidlertid å endre den amerikanske mentaliteten rundt dette stemplet. De ønsket at NC17 heller representere et kvalitetsstempel, fordi de mente den voksne filmen hadde gått tapt i et amerikansk kinolandskap der filmer i all hovedsak retter seg mot en yngre målgruppe. Shame representerer et opprør mot denne trenden, og er et forsøk på å føre en moden samtale om et viktig problem: sexavhengighet.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.