Home » Me and You and Everyone We Know

Me and You and Everyone We Know

meandyouandeveryoneOriginaltittel: Me and You and Everyone We Know
Manus: Miranda July
Foto: Chuy Chávez
Musikk: Michael Andrews
Medvirkende: John Hawkes, Miranda July mfl.
Produksjonsår: 2005
Nasjonalitet: USA, Sotrbritania
Språk: Engelsk
Spilletid: 91 min.

Regissør Miranda July er nærmest irriterende evnerik: både som performancekunstner, musiker, skuespiller, regissør og forfatter har hun oppnådd suksess og hyllest. July har gjennom sine mangetallige prosjekter vist seg som en helt unik formidler av hverdagslivet, seksualitet og søken etter tilhørighet. Uten pompøsitet skildrer hun menneskeligheten og lengselen som bor i oss alle, hele tiden med et intelligent språk, gjenkjennelige rollefigurer og estetisk tilfredsstillende rammeverk.

I Julys debutfilm Me and You and Everyone We Know møter vi en rekke mennesker som på hver sin måte søker nærhet, mening og at noe stort skal skje. Seksårige Robby hengir seg med stor entusiasme og suksess til chatterom på internett. Skoselgeren Richard prøver å bli likt av sønnene sine. Christine lager middelmådig videokunst. Og Heather og Rebecca lurer på hvem av dem som er best på å gi oralsex. Alle disse historiene flettes på mer og mindre overraskende vis inn i hverandre med en nær genial selvfølgelighet.

Filmen vant blant annet Camera d’Or i Cannes og har av Roger Ebert blitt utnevnt som forrige tiårs 5. beste film. Den er en sjarmerende, ydmyk og intelligent film som skildrer vanlige mennesker som opplever, for dem, uvanlige ting. Den balanserer det helt banale med det store og eksistensiellecybersex, skobutikk-besøk, døden og selvpåførte brannskader tillegges like stor betydning. Selv i utgangspunktet tabubelagte tema, som barns seksualitet, føles aldri som rene provokasjoner, men heller som viktige innvendinger i hva det vil si å være menneske i dag.

Miranda Julys varierte verk strekker seg ut over tid, media, tematikk og mengde berømmelse; felles for dem alle er imidlertid hennes særegne måte å blande absurditet og eksistensialisme, alminnelighet og det banebrytende. Det er livsbejaende og trist, minimalistisk og storslagent, og uansett hvor underlig det blir, forsvinner aldri det underliggende alvoret July portretterer sine rollefigurer med. M e and You and Everyone We Know er et lappeteppe av gode og vonde opplevelser som for en selv føles epokegjørende.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.