Home » Blue Velvet

Blue Velvet

bluevelvet2-1600x900-c-defaultOriginaltittel: Blue Velvet
Manus: David Lynch
Foto: Frederick Elmes
Musikk: Angelo Badalamenti
Medvirkende: Isabella Rossellini, Kyle MacLachlan mfl.
Produksjonsår: 1986
Nasjonalitet: USA
Språk: Engelsk
Spilletid: 119 min.
Visningsformat: 35mm

I år er det 30 år siden Blue Velvet ble sluppet løs på det amerikanske markedet. Filmens voldelige og seksuelle innhold gjorde at ingen av de store studioene på 80-tallet så mye som ville røre manuset, skrevet av David Lynch. Materialet var lettere å svelge for italieneren Dino De Laurentiis, som endte med å finansiere og produserte filmen. Lynch fikk full autonomi og kreativ kontroll, og skapte et verk som i ettertid har inspirert utallige regissører og filmer.

Blue Velvet er særlig kjent for sin åpningssekvens. Vi ser vakre bilder av en liten, fredfull amerikansk femtitallsforstad med hvitmalte gjerder, vakre roser, og fuglekvitter. Atmosfæren endres plutselig idet vi får øye på en tedrikkende kvinne som ser film noir på sin TV. Ute vanner en mann plenen sin, men han får problemer med vannslangen og faller til bakken. En hund angriper vannet fra slangen, mens kameraet sakte går ned fra det grønne gresset i hagen og under bakken. Vi blir servert foruroligende bilder og lyder av det som bor her, et symbol på de mørkere og mer dyriske sidene som ligger skjult i denne forstaden.

Filmen er full av symboler og metaforer. Temaer som blir utforsket er eksempelvis industri versus natur, ondskap versus kjærlighet, samt dualiteten i samfunnet og i mennesket. Blue Velvet kan sies å være et forsøk på å finne det underliggende i den amerikanske psyke. Blue Velvet kan også betraktes som en kommentar på underholdningsverdenen, på samme måte som serien Twin Peaks noen år senere kommenterte TV og amerikanske såpeserier. Filmen var òg en viktig inspirasjonskilde for Lynchs populære Mulholland Drive fra 2001, der man finner noe av den samme tematikken. Flere kjente fjes fra Lynchs verden kan man også se i Blue Velvet, som Kyle MacLachlan, Laura Dern og Jack Nance. Isabella Rossellini gjorde her sin kanskje viktigste rolle så langt i karrieren, og Dennis Hopper bemerket seg med en av filmhistoriens kanskje skumleste karakterer, skurken Frank Booth.

Et annet aspekt ved filmen man burde merke seg, er det utrolige lydsporet. Filmen markerer Lynchs første samarbeid med Angelo Badalamenti, et samarbeid som skulle fortsette de neste 20 årene. Badalamentis vakre, men mørke komposisjoner kombineres sømløst med eldre blues og poplåter.

Lynch har det siste året vært i vinden etter at det ble kjent at Twin Peaks igjen har blitt satt i produksjon med forventet lansering en gang i 2017. Mens vi venter i spenning på fortsettelsen av dette amerikanske kultfenomenet, kan vi la oss fenge av filmen som startet det hele. Blue Velvet er fremdeles en mørk og mystisk affære; et innblikk inn i en verden og en sinnsstemning Lynch skulle fortsette å utforske i mange år framover.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.