Home » Det Hvite Båndet

Det Hvite Båndet

2009_the_white_ribbon_024Originaltittel: Das Weisse Band
Manus: Michael Haneke
Foto: Christian Berger
Medvirkende: Christian Friedel, Ernst Jacobi, Leonie Benesch mfl.
Produksjonsår: 2009
Nasjonalitet: Østerike, Tyskland, Italia, Frankrike
Språk: Tysk
Spilletid: 144 min.
Visningsformat: DCP

Michael Hanekes Det hvite båndet utspiller seg i en mindre tysk landsby i årene før 1. verdenskrig. Et lite lokalsamfunn blir rammet av en rekke onskapsfulle forbrytelser, og uro og mistanke sprer seg blant folket.Landsbyens ledere – baronen, pastoren og legen – forsøker å holde freden blant innbyggerne, men er de selv fri for skyld?

Her holdes et strengt relegiøst regime. Syndende barn blir hardt straffet og ikledd det titulære hvite båndet, som en påminnelse om deres atferd. Med Det hvite båndet i llustrerer Haneke fascismens framspring i et konservativt, religiøst Europa, styrt av et strengt autoritært patriarkat. Hva vil skje når befolkningens frihet blir overskygget av deres sikkerhet, og hvor skal skylden falle om mysteriet forblir uoppklart?

Det hvite båndet er en omhyggelig sammensatt, sømløs film. Dette har blant annet sin bakgrunn i en produksjonstid på mer enn ti år, samt en hele seks måneder lang intervjuperiode hvor over 7000 barn ble intervjuet for å finne akkurat de rette barneskuespillerne. Til tidsskriftet « T he Paris Review» har Haneke fortalt at filmens opphav er en idé han fikk hele 25 år før innspillingens begynnelse. Det grundige håndarbeidet og den lange modningstiden bar sin frukt, og filmen vant blant annet Gullpalmen i Cannes.

Det vakre bildet i sorthvitt bygger effektivt oppunder filmens mørke tone og historiske setting. Filmen har et virkelig gammelt preg. Bildekomposisjonen, lyssettingen og skuespillernes kroppsspråk viser tydelig likhet til fotografier fra æraen, og suger seeren inn i dens verden. På tross av at filmens tidsmessige og geografiske setting kan føles fjern,
har den likevel en universell relevans i sin mesterlige sosiohistoriske undersøkelse av hierarkier, makt og menneskelig dynamikk. D et hvite båndet regnes som en av Hanekes absolutt beste, en film enhver bør få med seg!

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.