Home » Fascisten

Fascisten

FascistenOriginaltittel: Il conformista
Manus: Bernardo Bertolucci
Foto: Vittorio Storaro
Musikk: Georges Delerue
Medvirkende: Jean-Louis Trintignant, Stefania Sandrelli mfl.
Produksjonsår: 1970
Språk: Fransk, Italiensk
Spilletid: 111 min.
Visningsformat: Blu-ray

Fascisten er et visuelt mesterverk som portretterer fremveksten av og fallet til italiensk fascisme. Den er en filmatisering av en roman av Alberto Moravia, med et manus skrevet av Bernardo Bertolucci. Regissøren benytter seg av en rekke tilbakeblikk som fremkalles i Marcello Clericis sinn mens han kjører gjennom et snødekket landskap for å delta i mordet på en antifascist.

Filmen skildrer overklasselivet til Marcello Clerici, en ung mann som nærmest besettes av konformitet etter en traumatisk homoseksuell erfaring i sin ungdom. Clerici fremstilles som en kompleks mann, hvis tanker konsumeres av skam og anger. Det er grunnet disse han blir trukket mot fascismen. Hovedpersonens redsel for å stå utenfor gjør ham til en mester i å tilpasse seg omgivelsene, og han melder seg derfor til tjeneste for fascistpartiet. Appellen til fascismen ligger for Clerici i dens ubøyelige ensartethet. Han håper å miste seg selv i et tankesystem så strengt kontrollert at han aldri igjen trenger å tenke selv. Fascismen blir for ham den ultimate manifestasjon av konformitet.

Dette satiriske synet gjør Fascisten til en bitende antifascistisk kritikk. Karakterene som er lokket inn i fascismens trygghet gjengis ikke som karikaturer av grusomhet. Deres svakhet, i Bertoluccis oppfatning, taler for seg selv.

En av filmens største styrker er måten den lykkes i å minne en tidsepoke, gjennom autentiske kostymer, biler og arkitektur, satt til lyden av tidsriktig musikk. Fascisten ble fotografert av Vittorio Storaro, som med sterke farger og en rekke originale kameravinkler og dynamiske kameraføringer, skaper poetiske og barokke bilder, fulle av skjulte meninger.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.