Home » Hard To Be A God

Hard To Be A God

HardToBeAGodOriginaltittel: Trudno byt bogom
Manus: Aleksej German, Svetlana Karmalita
Foto: Vladimir Ilin, Yuriy Klimenko
Musikk: Viktor Lebedev
Medvirkende: Natalya Moteva, Aleksandr Chutko mfl.
Produksjonsår: 2015
Nasjonalitet: Russisk
Språk: Russisk
Spilletid: 177 min.
Visningsformat: DCP

Når Hard to be a God omtales, fremkommer ikke sjeldent ord som «mesterverk», «årsbeste» og, ikke minst, «tiårsbeste». Aleksej Germans episke film baserer seg på Arkadij og Boris Strugatskijs scififortelling ved samme navn (1964), som i 1989 for første gang ble filmatisert, da av Peter Fleischmann. Drøyt to tiår senere utkom den russiske regissøren Aleksej Germans posthume versjon.

Hard to be a God dreier seg om en gruppe forskere som besøker den fjerntliggende planeten Arkanar. De finner der et samfunn som fremdeles befinner seg på middelalderstadiet, og forventer å kunne se en kulturell og teknologisk revolusjon på nært hold. Men med skrekkblandet interesse observerer de hvordan samfunnets myndigheter slår ned på ethvert element av intelligent og selvstendig tanke. Uten å være i stand til å gripe inn, er forskerne nødt til passivt å se at revolusjonen, utviklingen, aldri kommer.

Hovedpersonen Don Rumatas nøytralitet svekkes etter hvert som årene går, i takt med at han aldri ser en forbedring av urettferdigheten som utvises mot fritenkere. Brutaliteten, ignoransen og elendigheten han observerer er utfordrende å forholde seg passivt til. Det er i det hele tatt vanskelig for Don Rumata å være en gud. Enkelte har tolket fortellingen som en allegori på Russlands og den tidligere Sovjetunionens tidvise brutalitet og undertrykkelse. Mer interessant er imidlertid filmens utforsking av mer universelle tema som makt og menneskelighet. At stedet og tiden der handlingen, om man i det hele tatt kan snakke om en handling, utspiller seg tillegges minimal betydning, styrker fortellingens allmenngyldighet.

Strugatskijbrødrenes fortelling skal ha vært regissør Aleksej Germans drømmeprosjekt i flere tiår, etter at han på midten av 1960-tallet leste romanen for første gang. Det tok hele 15 år fra filmingen begynte, til resultatet ble avdekket. German hadde da gått bort, og prosjektet måtte fullføres av hans kone (Svetlana Karmalita) og sønn (Aleksej German jr.). Selve innspillingen av Hard to be a God tok dessuten hele seks år, resultatet av hvilket er en usedvanlig detaljrikhet og presisjon. Seeren trekkes stadig lengre inn i bildet så nær at man nesten kan kjenne stanken fra Arkanar.

Seeropplevelsen er ofte svært ubehagelig, for filmens svarthvittbilder er langt fra polerte. Verden som fremstilles er grotesk, snørrete og gjørmete. I det hele tatt er Germans Arkanar et veldig, veldig ekkelt sted. Dialogen og den handlingsmessige progresjonen er dessuten ulogisk og usammenhengende et element som styrker den marerittaktige følelsen filmen gir. Å se Hard to be a God er et prosjekt og en utfordring. Den allestedsnærværende møkken og forvirringen gjør den både utmattende og motbydelig, og det er ikke usannsynlig at du vil ønske å ta en dusj om du klarer å fullføre den nesten tre timer lange filmen. Aleksej Germans mesterlige film om sivilisajon, humanisme, maktstrukturer og moral er anskelig å fordøye, men desto mer givende å ha kommet seg gjennom.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.