Home » Impressions of a Drowned Man

Impressions of a Drowned Man

ImpressionsOfOriginaltittel: Oi entyposeis enos pnigmenou
Manus: Kyros Papavassiliou, Maria Varnakkidou
Foto: Konstantinos Othonos
Musikk: Nikos Veliotis
Medvirkende: Thodoris Pentidis, Marisha Triantafyllidou mfl.
Produksjonsår: 2015
Nasjonalitet: Kypros, Slovenia, Hellas
Språk: Gresk
Spilletid: 82 min.
Visningsformat: DCP

OBS! – Visningen er flyttet til Bergen Kino – OBS!

En mann våkner på en strand, uten noe minne om hvem han er eller hvor han kommer fra. Ved å følge en annen mann, som utgir seg for å være skuespiller, ender han opp i en by som ligger like ved. I byen kan alle han møter – fra hans tidligere kjæreste til hans foreldre – bekrefte at han er Kostas Karyotakis, en gresk poet som døde av selvmord i 1928. Men hvis det er sant, hva gjør han her nå? Det viser seg at han er fanget i en skjebne han ikke kan påvirke, og som gjentar seg på samme dag hvert år – dagen for poeten Karyostakis selvmord. I det minste er det dette regissør Papavassiliou vil ha oss til å tro.

Kostas Karyotakis er en historisk person, og regnes som en av de aller største greske poetene i nyere tid; eksistensialist, inspirert av ekspresjonismen og surrealismen. Han forsøkte uten hell å begå selvmord ved drukning, og endte siden opp med å skyte seg selv. Filmen åpner med et sitat fra Karyotakis selvmordsbrev: “Jeg fraråder alle som kan svømme å prøve å ta livet av seg ved drukning, siden kroppen, i mitt tilfelle, gikk mot min vilje.” Senere legger han til: “Kanskje etter litt tid, om muligheten byr seg, skal jeg skrive ned inntrykkene til en druknende mann.”

Filmens historie er på samme tid minimalistisk og nokså kompleks. Gjennom en kontemplativ og kafkaesk tilnærming problematiserer den individets utvikling av dets identitet, og vandrer stadig mellom det logiske og ulogiske. Den baserer seg i tillegg på deler av dikterens verk og selvmordsbrev, noe som bidrar til et oppfinnsomt og poetisk uttrykk som kan merkes både i manus og bilder.

Impressions of a Drowned Man (2015) er Papavassilious første spillefilm, og det er bare å ønske velkommen til nok en sterk representant for den nye greske filmbølgen som har kommet for fullt de siste årene.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.