Home » Last Year At Marienbad

Last Year At Marienbad

LastYearInMarienbadOriginaltittel: L'année dernière à Marienbad
Manus: Alain Robbe-Grillet
Foto: Sacha Vierny
Musikk: Francis Seyrig
Medvirkende: Delphine Seyrig, Giorgio Albertazzi mfl.
Produksjonsår: 1961
Nasjonalitet: Frankrike, Italia
Språk: Fransk
Spilletid: 94 min.
Visningsformat: Blu-ray

Alan Renais L ast Year at Marienbad er del av Den nye franske bølgen, en stilretning innenfor fransk film som oppstod på slutten av 1950-årene. Filmen er vinner av Guldløven ved Filmfestivalen i Venezia i 1961 og kom kort tid etter Resnais kanskje mest kjente film; Hiroshima, min elskede ( 1959).

L ast Year at Marienbad er en visuell perle som fører deg inn i et drømmelignende, klaustrofobisk univers. Den begynner med flytende bilder av barokke omgivelser med endeløse korridorer, selskapslokaler med menn og kvinner i elegante kjoler, rom med speil og en geometrisk skulpturhage. Plutselig fryser bildet, som for å stanse tiden og vekke tilskueren. Stemmene fortsetter i utakt med bildet. Kamera fører oss videre og stanser ved bruddstykker av samtaler, før det flyter videre til neste gruppe mennesker som passerer forbi.

Slik settes den urovekkende atmosfæren i filmen, før vår historie kan begynne: En mann treffer en kvinne. Han insisterer på at de har møttes før, og at de har avtalt å møtes igjen nå, ett år senere. Til å begynne med nekter kvinnen for det. Mannen begynner dermed å berette om samtaler de har hatt forrige gang de møttes, for å overbevise kvinnen om at han snakker sant.

Mannen og kvinnen er to av de tre rollefigurene vi blir introdusert til i L ast Year at Marienbad. De blir ikke nevnt med navn i filmen, men i tekstmanuset er de gitt hver sin bokstav: mannen som X, kvinnen som A, samt en øvrig mann, M. Karakteren M er den vi får vite minst om, en gåtefull figur som tydelig har autoritet over vinnen. Historien blir fortalt gjennom karakter X som en voiceover. Filmen har med andre ord et utfordrende konstruert narrativ, som harmonerer godt med tematikken som dreier seg rundt minne og tid.

Handlingen beveger seg frem og tilbake mellom nåtid og fortid. Den gir tilbakeblikk til scener som har skjedd før, og små hint om hva som kan ha skjedd eller ikke skjedd. Gjennom overlapping av scener i tid og rom formes vår oppfatning av rollefigurene, og relasjonene dem imellom tydeliggjøres etterhvert som historien utvikler seg og tar form. Filmen er en gåte som du vil forsøke å løse, men nye spørsmål dukker stadig opp til overflaten.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.