Home » Misery

Misery

MiseryOriginaltittel: Misery
Manus: William Goldman
Foto: Barry Sonnenfeld
Musikk: Mark Shaiman
Medvirkende: James Caan, Kathy Bates
Produksjonsår: 1990
Nasjonalitet: USA
Språk: Engelsk
Spilletid: 107 min.
Visningsformat: Blu-ray

OBS! – Visningen er flyttet til Bergen Kino – OBS!

Den amerikanske forfatteren Paul Sheldon prøver å bli tatt alvorlig som forfatter ved å kaste fra seg kioskromantikertittelen. Dette vil han gjøre ved å avslutte sin populære romantikkserie. Ved å ta livet av
hovedkarakteren Misery, håper han at serien dør med henne. Etter å ha jobbet med sin nye, mørkere og mer realistiske bok i en hytte til fjells, havner Paul i en snøstorm og krasjer bilen sin. Når han kommer til bevissthet, befinner han seg i en ukjent hytte i skogen, med to brukne ben og en kvinne som beskriver seg selv som hans «number one fan». Hun krever en ny slutt på Miserys historie, og tar ikke nei for et svar.

Regissør Rob Reiner tar kjendisglorifisering til et nytt nivå med Misery, som er en filmatisering av Stephen Kings bok med samme navn fra 1987. Det er en veldig realistisk skrekkfilm – her finnes ingen monstre som lusker i skyggene, kun en kvinne og hennes maniske besettelse av sin favorittforfatter. Stephen King hentet inspirasjon til Misery fra sin egen karriere som forfatter, rettere sagt fra opplevelser og brev han har fått om tips, råd og krav til bøker han har skrevet, men som publikum mener bør forandres.

Det er kun en håndfull rollefigurer med i filmen, hvilket er med på å skape en intimitet og en spent stemning mellom de to hovedkarakterene, spilt av Kathy Bates og James Caan. Kathy Bates skinner i rollen som Paul Sheldons overentusiastiske, mentalt forstyrrede superfan som endelig får sjansen til å tilbringe tid med sin store helt. Hennes egenskap i å kunne skifte fra sukkersøt til morderisk på sekunder sikret henne en Oscar for beste kvinnelige hovedrolle. James Caan spiller den kyniske forfatteren som gradvis oppfatter faren han er utsatt for i hytten i skogen. Til tross for hans passive personlighet, sympatiserer man med Paul Sheldon. Vi tilbringer nesten to timer med angst, spenning og traumer gjennom hans øyne.

Filmen har blitt sammenlignet med skrekkfilmer som Hitchcocks Psycho (1960), men har ikke oppnådd samme kultstatus. Misery kan til tider være forutsigbar, men den gjør opp for det ved hele tiden å opprettholde en anspenthet som man føler på selv etter at rulleteksten er over.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.