Home » Musikkvideokveld

Produksjonsår: Diverse
Nasjonalitet: Diverse
Språk: Diverse

OBS! – Visningen er flyttet til Hulen – OBS!

Det uunngåelige kjærlighetsforholdet mellom musikk og bilde blir utgangspunktet for en ny kortfilmkveld i Tivoli på Hulen. Vi ønsker å trekke frem et format – eller sjanger, om du vil – vi mener er enda mer undervurdert i kinosammenheng enn annen kortfilm. Et format som i stor grad tillater kunstneren å tre ut av de mest etablerte filmkonvensjoner til fordel for det formmessige. Audiovisuell kunst i sin reneste form, som til og med den gjennomsnittlige seer klarer å overvære. Vi snakker selvfølgelig om musikkvideoen.

Selv om formatet i stor grad er – og alltid har vært – en plattform for promotering av artister, er det nok av musikkvideoregissører som har en såpass gjenkjennelig, egenartet stil, originalitet og visuell tekke at det blir
helt feil å se det som underlegent all annen filmkunst. Det skal sies at flere av vår tids mest lekne spillefilmregissører startet i musikkvideoverden før de tok spranget til spillefilm: Being John Malkovich (1999)-regissør Spike Jonze skapte for eksempel flere av nittitallets mest underlige og minneverdige MTV-øyeblikk for blant annet Beastie Boys, Fatboy Slim og Weezer, mens Michel Gondry stod bak flere av Björks feberdrømmer før han lagde Science of sleep (2006). Til og med David Fincher finpusset sitt håndverk i musikkvideoer i over ti år før gjennombruddet med Se7en (1995). Det var via denne generasjonen filmskapere – i musikkvideoens glansdager på nittitallet – at en for alvor innførte auteur-begrepet i musikkvideosammenheng og MTV begynte å kreditere regissørene sammen med artistene.

Men så er spørsmålet: Tåler musikkvideoen å tre ut av sitt naturlige habitat – internett og TV – og eksponeres på den store skjermen for et filminteressert publikum i en kinosal? Vi i Bergen Filmklubb har i hvert fall tatt utfordringen og ønsker å presentere for våre medlemmer et kuratert program bestående av originale, vakre, eksperimentelle, morsomme, eller bare sinnsykt fete musikkvideoer fra inn- og utland som benytter formatet for hva det er verdt og gjør seerens forhold til artisten uvesentlig for opplevelsen. Musikkvideoene vi har plukket ut blir annonsert i ukene før visningen.