Home » Nowhere

Nowhere

NowhereOriginaltittel: Nowhere
Manus: Gregg Araki
Foto: Arturo Smith
Medvirkende: James Duval, Rachel True, Nathan Bexton mfl.
Produksjonsår: 1997
Nasjonalitet: Frankrike, USA
Språk: Engelsk
Spilletid: 82 min.
Visningsformat: DVD

High school, shopping, sex, angst, genderbending, pop art, romvesener, festing, gørr og dop. Møt Nowhere, den tredje filmen i Gregg Arakis såkalte “Teen apocalypse trilogy”, som han selv har beskrevet som Beverly Hills 90210 på syre.
Nowhere hopper rett ut i handlingen på utfordrende vis; en 18-åring kalt Dark begynner dagen sin i en dampende dusjscene akkompagnert av drømmende musikk. Dark er én av mange tenåringer vi møter i Los Angeles det kommende døgnet. Dette er unge på randen av voksenlivet, som fremdeles prøver å finne ut av sin seksualitet. De drømmer om fremtiden, men kjeder seg over et tilsynelatende meningsløst liv. Dette er dog ikke din typiske film om tenåringsangst: filmen hopper mellom flere parallelle historier.
Dark sliter med å finne ut av ting med sin biseksuelle, polyamorøse kjæreste Mel; et selvmord blir utløst av TV-evangelisme, en krangel om dop ender med vold, og oppi det hele blir mennesker på mystisk vis bortført av romvesener. Den mer sensitive og tankevekkende stilen Gregg Araki senere ble kjent for med Mysterious Skin (2004) er ikke like ofte å skimte i N owhere. I fokus her er svart humor og en absurd satire over popkultur, moderne byliv og tenåringsangst.
Som i alle Arakifilmer er også soundtracket i Nowhere en viktig del av uttrykket; regissøren har en evne til i stor grad å inkorporere musikken på en måte som styrker fortellingen. De heftige musikkrettighetene som trengtes til filmen var faktisk så dyre at det inntil for et par år siden ikke fantes noen god utgivelse av filmen i Europa.
Enten du liker stilen eller ei, er det vanskelig å forholde seg nøytralt til filmen. De tidlige filmene til Gregg Araki var viktige tilskudd i den uavhengige “New Queer Cinema” bølgen som utover nittitallet gav en ny stemme til homofile, lesbiske, biseksuelle og transkjønnede på film, og kan gjerne sees i en slik større sammenheng. N owhere er rett og slett ganske unik i sitt landskap, og gir et helt eget innblikk i den tidsboblen den foregår i. Så ta på deg den mest fargerike toppen du eier og bli med på dommedag!

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.