Home » Sæterbakken Skriver Sauermugg

Sæterbakken Skriver Sauermugg

Saterbakken_Skriver_SauermuggOriginaltittel: Sæterbakken Skriver Sauermugg
Manus: Morten Hovland
Foto: Morten Hovland
Medvirkende: Stig Sæterbakken
Produksjonsår: 2013
Nasjonalitet: Norsk
Språk: Norsk
Spilletid: 58 min.
Visningsformat: DCP

4. januar 2016 ville Stig Sæterbakken ha fylt 50 år. Ved sin død i 2012 etterlot han seg et omfattende, prisbelønnet forfatterskap bestående av romaner, dikt- og essaysamlinger, alle preget av hans ufravikelige fokus på livets vonde, mørke og frastøtende sider.

På slutten av 1990-tallet bestemte Sæterbakken seg for å skrive en roman på kun én uke. Da filmskaper Morten Hovland fikk høre om det ambisiøse prosjektet, fikk han idéen om å filme det, følge forfatteren med kamera i en uke for å dokumentere tilblivelsen av en roman. Sæterbakken likte idéen, og slapp Hovland inn i skrivestua mens arbeidet pågikk. Det skulle imidlertid gå femten år før han omsider tok fatt i opptakene og ferdigstilte det som skulle bli Sæterbakken skriver Sauermugg – to år etter Sæterbakkens død.

I filmen kommer vi tett på forfatteren. Med utgangspunkt i romanen skriver, deler han sine tanker om kunst, litteratur, filosofi – og livet som sådan. Gradvis trer Sauermugg-personaen frem, en karakter satt sammen av Sæterbakkens dårligste egenskaper. Romanen utkom i 1999, og står igjen som hans kanskje mest ikoniske bok.

I tillegg til sin forfattervirksomhet huskes Sæterbakken gjerne for skandalen som oppsto da han, i rollen som kunstnerisk leder, inviterte holocaustbenekteren David Irving til Litteraturfestivalen på Lillehammer. Invitasjonen
viser Sæterbakkens ubendige trang til stadig å stikke fingeren inn der det smerter som mest, og gi stemme til det vi for enhver pris ikke ønsker å høre.

De siste utgivelsene før hans død, romanen Gjennom natten (2011) og essay-trilogien med den posthume tittelen Der jeg tenker er det alltid mørkt (2012), markerte nye høydepunkter i forfatterskapet. Det har blitt sagt at han sannsynligvis sto foran sitt store gjennombrudd da han tok sitt liv, 46 år gammel. Hovlands film gir et fascinerende portrett av en av norsk litteraturs mest markante stemmer de siste tretti årene.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.